На Закарпатті через небувалу засуху та падіння рівня води пересох витік річки Тиси - екологи

На Закарпатті через небувалу засуху та падіння рівня води пересох витік річки Тиси - екологи

Відео
Укрінформ
На Закарпатті у горах Свидовецького масиву пересох витік річки Чорна Тиса, що вважається початком найбільшої річки регіону, яка впадає у Дунай.

Відео джерела, з якого перестала текти вода, опублікували на Фейсбук-сторінці Чиста ріка - чиста вода, передає Укрінформ.

На ньому видно, що вода з джерела, що зазвичай струменить, спадає в чашу по краплі. Як повідомив згодом автор відео, станом на учора, 20 липня, вода перестала текти узагалі.

Очевидно, причиною стала небувала засуха - на Закарпатті уже понад чотири місяці утримується суха погода. В області, зокрема, оголошений п'ятий рівень небезпеки через загрозу поширення лісових пожеж.

На думку еколога Оксани Станкевич-Волосянчук, причиною пересихання витоку річки Чорна Тиса може бути втручання людини.

Читайте також: Половині територій Євросоюзу загрожує посуха - Le Point

"Довкола заказника Ясінянський лісгосп розширює лісову дорогу для курорту Свидовець. Цього робити категорично робити не можна було. Це розширення дороги суттєво підсушує лісовий масив. Ми про це попереджали. Там наразі спостерігається висихання смерек через втрату води. Лише одна дорога, а краник з водою перекрився. Скільки ще разів сказати, що долину річки Чорної Тиси треба берегти і не допускати рубок!" - написала еколог в коментарі до допису.

Витік Чорної Тиси початком річки Тиса - найбільшої річки Закарпаття, що є транскордонною та впадає в Дунай. Усі річки на Закарпатті впадають безпосередньо в Тису або у її притоки.

Витік знаходиться на південно-західному схилі гори Братківська Вододільно-Верховинського хребта. Джерело витоку є культовим місцем - тут знаходиться монумент з державними символами чотирьох держав, якими протікає Тиса - України, Угорщини, Румунії та Словаччини.

Фото: Фейсбук Чиста Ріка Чиста Вода

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-