Заповідник «Асканія-Нова» виживає завдяки благодійним внескам

Заповідник «Асканія-Нова» виживає завдяки благодійним внескам

Укрінформ
Біосферний заповідник «Асканія-Нова» на захопленій Херсонщині виживає завдяки благодійним внескам, єдиним реальним механізмом допомоги залишається переказ коштів.

Про це заповідник повідомив у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«Територія степу охороняється, тварини зоопарку та дендрологічний парк отримують належний догляд і забезпечуються необхідним», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що наразі немає можливості використати кошти по передбачених поточних видатках, що знаходяться на реєстраційних рахунках установи в Управлінні Державної казначейської служби України (на сьогодні асигнування та оплата здійснюються виключно по заробітній платі з нарахуваннями та комунальних послугах). Усі нагальні проблеми щодо утримання колекцій, охорони та збереження природних і штучних екосистем Біосферного заповідника «Асканія-Нова» вирішуються за допомогою благодійних внесків. Через окупацію та припинення транспортної логістики з підконтрольної території, єдиним реальним механізмом допомоги дотепер лишається переказ коштів.

Читайте також: росіяни захопили інститут тваринництва «Асканія-Нова»

Станом на 12 липня, усі здійснені придбання за благодійні кошти відповідним чином задокументовані бухгалтерським відділом установи та оформлені через акти прийняття-здачі благодійної продукції. Таким чином, критичні потреби заповідника по кормах, паливно-мастильних матеріалах, ветпрепаратах, будматеріалах для поточного ремонту загорож, вольєрів, приміщень, де утримуються тварини, доступних комплектуючих до сінозбиральної техніки і технічних засобах, необхідних для виконання поточних робіт по життєзабезпеченню та обслуговуванню зоопарку та дендропарку закриті або відтерміновані.

Як повідомляють у заповіднику, здійснені протипожежні заходи у заповідному степу, у надскладних умовах завершена сінозбиральна кампанія – заготовлено 600 т сіна (цього цілком стане до наступного сезону). З огляду на абсолютно реальні проблеми з електропостачанням, закупили необхідні комплектуючі та полагодили дизельну електростанцію та придбали потужний мобільний генератор. Дане обладнання не зможе закрити потребу заповідника в електроенергії на невизначений час через значні потреби у водоспоживанні (утримання у безводному степу колекції тварин на площі 2369,6 га та зрошуваного дендропарку на площі 167,3 га цілком залежне від подачі артезіанської води), однак допоможе протриматись у найбільш критичний період. У заповіднику були вимушені здійснити передбачену реконструкцію ставка у дендрологічному парку, оскільки обвалились кам'яні береги і додались проблеми з гельмінтозами риби, замуленням за 40 років. Таким чином, попри відсутність поточних видатків, на сьогодні установа функціонує у цілком належному стані, йдеться у повідомленні.

Читайте також: Під контролем загарбників в Україні - 13 нацпарків та 10 заповідників

У заповіднику вдячні всім, хто надає підтримку.

Як нагадують у заповіднику, Біосферний заповідник «Асканія-Нова» імені Ф.Е. Фальц-Фейна з 1995 р. є самостійною природоохоронною, науково-дослідною установою міжнародного значення з сертифікатом ЮНЕСКО про включення до Всесвітньої мережі біосферних резерватів

Тут також звертають увагу, що була поширена на у ЗМІ інформація щодо зміни керівництва в «Асканії-Нова», але вона стосується Інституту тваринництва степових районів імені М.Ф. Іванова «Асканія-Нова» – Національного наукового селекційно-генетичного центру з вівчарства.

«Чутки про ідею злиття заповідника з інститутом «как было в ссср» не коментуємо, бо ідеологічний контекст і раціональність подібних управлінських рішень того не потребують. По факту ми лишаємось на місці та працюємо автономно», - інформують у заповіднику. Це не означає, що такий стан речей не зміниться сьогодні, за день чи пізніше, але поки цього не сталось – колектив заповідника тримається і вирішує щоденні проблеми.

Читайте також: Загарбники викрали єгеря Чорноморського біосферного заповідника

Як повідомляв Укрінформ, Біосферний заповідник «Асканія-Нова», що у Херсонській області, закрив критичні потреби по зернових кормах завдяки фінансовій підтримці усіх небайдужих.

В Україні перебувають під контролем російських військ 13 національних парків, 8 природних заповідників і два біосферні заповідники.

Фото: Херсонська ОДА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-