На Сумщині сапери обстежили мільйон гектарів території - знищили більш як 5000 боєприпасів

На Сумщині сапери обстежили мільйон гектарів території - знищили більш як 5000 боєприпасів

Фото
Укрінформ
Після деокупації Сумщини працівники ДСНС обстежили 1 мільйон 300 га території, знайдено та знищено більше 5 тисяч вибухонебезпечних предметів.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявили в ГУ ДСНС Сумщини під час гуманітарного розмінування територій Охтирського району.

«Після деокупації Сумщини працівники Державної служби з надзвичайних ситуацій обстежили територію в 1 мільйон 300 га, знайдено та знищено більше 5 тисяч вибухонебезпечних предметів. Їх знаходять як у полях і будівлях, так і на воді», — сказав речник Головного управління ДСНС Сумської області Олег Стрілка.

Зокрема, 17 червня у селі Станова Охтирського району водолази-сапери виявили у ставку три артилерійських снаряди. «Під час окупації по цій дорозі від Тростянця до Лебедина постійно рухалася техніка окупантів. На березі ставка був підбитий російський танк. Він з’їхав з дороги та завалився на бік, боєзапас здетонував і підірвався. Частина снарядів розлетілася і потрапила у воду», - розповів начальник частини з гуманітарного розмінування Роман Помазан.

На Сумщині сапери обстежили понад 1 млн га території і знищили більше 5 тис. Боєприпасів / Фото: Павло Багмут, Укрінформ

Снаряди з води були доправлені на берег і потім вивезені на полігон для ліквідації. Також були виявлені більше десяти вибухонебезпечних предметів на колишньому цегельному заводі на околиці Тростянця, де під час окупації знаходилося лігво рашистів. «На заводській території вони тримали до 20 танків і запас снарядів. Сьогодні, завдяки нашим бійцям і собакам-саперам у будівлі, де жили окупанти, виявлено протипіхотні і протитанкові міни, реактивну протитанкову гранату», - додав Помазан.

Читайте також: Від загарбників уже визволені 1023 населені пункти в Україні

Цього ж дня всі знайдені боєприпаси були ліквідовані на полігоні біля Тростянця.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні через російську агресію на наявність вибухонебезпечних предметів потрібно обстежити близько 160 тисяч квадратних кілометрів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-