У Херсоні знайшли тіло викраденого росіянами учасника тероборони Віталія Лапчука

У Херсоні знайшли тіло викраденого росіянами учасника тероборони Віталія Лапчука

Укрінформ
У Херсоні знайшли тіло викраденого й закатованого Віталія Лапчука - офіцера-десантника, полковника поліції, кандидата психологічних наук, який з перших днів вторгнення рф пішов у лави територіальної оборони.

Як передає Укрінформ, про це Медійній ініціативі за права людини (МІПЛ) повідомила дружина Віталія Лапчука - Альона.

«Його тіло знайшли у річці неподалік річкового порту ще 22 травня, однак повідомили рідних лише зараз», - йдеться в повідомленні.

Росіяни у Херсоні полювали на бійців тероборони, зокрема, Віталія Лапчука та його товариша Дениса Миронова. Обох затримали, влаштувавши засідку. Денис був доправлений у Крим, де помер від жорстоких побиттів.

Після обшуків вдома в Лапчука забрали його дружину Альону та сина, яких також допитували. Альона є свідком катувань та знущань з її чоловіка. «Йому роздробили кістку черепа, у нього все обличчя було в смужку від приклада. Він увесь був просто чорний», - розповідає жінка.

Їй із сином тоді вдалося вирватися, а Віталія звинуватили у злочинах проти російських військових.

Дружина понад два місяці намагалася знайти місце, де росіяни могли утримувати Віталія, сподіваючись, що він живий, і його невдовзі обміняють. Однак 9 червня їй повідомили, що напередодні у Херсоні у річці знайшли тіло чоловіка з ознаками катувань: проломаним черепом та гирею на нозі. За описом Альона Лапчук впізнала чоловіка

Згодом тіло побачили родичі які залишилися в окупованому Херсоні, – вони підтвердили, що це Віталій Лапчук.

Читайте також: Під Макаровом знайшли тіло закатованого росіянами чоловіка

Експерт МІПЛ та юрист Регіонального центру прав людини Микола Кіккас говорить, що такі звірства у юридичній площині є воєнним злочином, оскільки «порушують базові принципи всіх женевських конвенцій, що забороняють в тому числі катування і заподіяння смерті військовополоненому або цивільній особі».

За його словами, те, що тіло кинули в річку, свідчить про спробу приховати сліди злочину.

«А сам факт негуманного поводження зумовлений загальним низьким рівнем поваги окупантів до прав людини та міжнародних правил ведення війни, їх розповсюдженим правовим нігілізмом», – констатує юрист.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-