Музею на Хмельниччині передали 200-річну печатку канцелярії графів Орловських

Музею на Хмельниччині передали 200-річну печатку канцелярії графів Орловських

Відео
Укрінформ
Державний історико-культурний заповідник «Межибіж» передав Малієвецькому обласному історико-краєзнавчому музею на Хмельниччині 200-річну печатку канцелярії графів Орловських.

Саме Орловські побудували палац, де нині розміщений музей, повідомив у Фейсбуці заповідник «Межибіж», передає Укрінформ.

«До палацу у Маліївцях через довгі роки повернулася печатка канцелярії графів Орловських, власників маєтку. Справжній музейний предмет з історією передав Малієвецькому обласному історико-краєзнавчому музею директор ДІКЗ «Межибіж» Oлег Погорілець», - йдеться у повідомленні.

За попередньою оцінкою, вік печатки становить близько 200 років. Вона працює за принципом сучасного механічного штемпеля Trodat.

Зазначається, що понад 100 років тому, з початком більшовицького перевороту, родина графа Ксаверія Орловського назавжди залишила Маліївці і вивезла за кордон найцінніше палацове начиння, частину архіву та мистецьких колекцій. Палац було націоналізовано радянською владою.

У 2021 році на базі палацо-паркового комплексу в Маліївцях створили обласний історико-краєзнавчий музей.

Читайте також: Музей Шевченка 10 червня відкриється для відвідувачів виставкою плакатів

Палац Орловських, де нині розміщений музей, закладений у 1788 році. Будівля зведена у стилі раннього французького класицизму. Палац оточений парком зі ставками, фонтанами. У Маліївцях також є 18-метрова скеля з водоспадом і 2-поверховим гротом, всередині якої розміщувалися язичницькі капища. Після прийняття християнства верхню печеру Різдва Іоанна Предтечі і нижню – святого Онуфрія використовували з культовою метою ченці. У другій половині XVII ст. монастир зруйнували, а на початку XVIII ст. відновили як василіянський, а згодом передали православним.

Фото: Державний історико - культурний заповідник "Межибіж"

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-