З окупованих міст Харківщини вдалося евакуювати 1400 людей

З окупованих міст Харківщини вдалося евакуювати 1400 людей

Укрінформ
З окупованих територій Харківщини у понеділок вдалося евакуювати 1400 громадян

Про це кореспондентові Укрінформу повідомила координатор по Харківщині громадської організації Helping to leave (Чехія) Діна Уріх.

«Нам вдалося організувати виїзд більш як 1400 осіб. Це діти, жінки, літні люди, люди з інвалідністю чи тяжкими захворюваннями», - повідомила Уріх.

За її словами, у сформованій колоні були мешканці окупованих міст Куп’янськ, Вовчанськ, селищ Шевченкове, Борова, Великий Бурлук, а також кілька родин із міста Ізюм.

До чеської організації люди, які хочуть виїхати на підконтрольну Україні територію, звертаються через чат-бот у Телеграмі, та частіше це роблять їхні родичі, оскільки загарбники глушать мобільний зв’язок.

Читайте також: З обстрілюваної Луганщини у вівторок евакуювали 56 людей

«Часто людям доводиться їхати чи йти за багато кілометрів, щоб додзвонитися рідним. Тому процеси комунікації, організації дуже складні та копіткі. Важко прокладати і маршрути через замінування, ми маємо бути впевнені, що дороги, якими виїздитимуть люди, відносно безпечні. Люди, які мають власні авто та зайве місце в ньому, обов’язково підбирають людей, що не мають транспорту. Ми збираємо всю цю інформацію та координуємо процес виїзду», - зазначила волонтер.

Зокрема, 6 червня волонтерам вдалося вивезти кілька людей із хворобою Паркінсона, пацієнтів, які перенесли інфаркт чи інсульт, а також вагітних.

На ворожих блокпостах люди стоять годинами. До останнього ні вони, ні волонтери не знають, чи дозволять російські військові виїзд. За даними волонтерів, українців ретельно перевіряють, чоловіків призовного віку не випускають із захоплених громад.

Наразі організовувати виїзд із захоплених територій усе складніше – бракує автомобілів.

«Оскільки окупанти не дозволяють в’їзд на ці території, забрати людей на волонтерському транспорті неможливо. Тож автівок стає все менше, а попит зростає», - пояснює Уріх.

Евакуація 6 травня – другий масовий виїзд з окупованих громад Харківщини, організований волонтерами.

Як повідомлялося, 30 травня на Харківщині вдалося евакуювати більше ніж 1500 осіб. В організації виїзду брали участь організації Helping to leave, Help me Kharkiv, Незламний Харків, Eventroom, D20 Kharkiv, Kharkiv Help, а також Червоний Хрест, обласна влада, правоохоронці, рятувальники.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-