На Київщині судитимуть жителя села, який видав загарбникам командира і учасників загону самооборони

На Київщині судитимуть жителя села, який видав загарбникам командира і учасників загону самооборони

Фото
Укрінформ
До суду направлено обвинувальний акт щодо 42-річного жителя села Перемога Броварського району на Київщині, який під час захоплення населеного пункту здав росіянам учасників місцевої самооборони.

Як передає Укрінформ, про це повідомило Головне управління СБУ в Києві та Київській області у Фейсбуці.

Встановлено, що обвинувачуваний на початку збройної агресії росії проти України разом із іншими мешканцями села брав участь у створенні формування самооборони територіальної громади та володів інформацією про особовий склад, алгоритм дій і плани загону.

«Коли ж ворожі війська захопили населений пункт, чоловік добровільно розпочав співпрацю з окупантами. Зрадник не тільки допомагав зайдам орієнтуватися на місцевості, а й виказав командира та інших односельчан, які входили до територіальної оборони. Патріотів за його вказівкою полонили й утримували під вартою, погрожуючи вбивством», - йдеться в повідомленні.

За даними СБУ, щонайменше п'ятьох полонених піддали тортурам. Зокрема, із зв’язаними за спиною руками та надягнутими на обличчя шапками ставили до стіни та стріляли під ноги, імітуючи розстріл.

Нині досудове розслідування у кримінальному провадженні за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу (за фактом державної зради, діянні умисно вчиненому громадянином України в умовах воєнного стану щодо надання іноземній державі, іноземній організації або їх представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України, вчинене в умовах воєнного стану) завершено.

Обвинувальний акт скеровано до суду. Зраднику загрожує покарання до п'ятнадцяти років позбавлення волі або довічне позбавлення волі, з конфіскацію майна, додали в СБУ.

Читайте також: СБУ викрила ексбойовика «днр», який намагався потрапити на службу в ЗСУ

Як повідомляв Укрінформ, за даними Офісу генпрокурора, станом на 3 червня від початку повномасштабного вторгнення рф в Україну правоохоронці зареєстрували 1037 злочинів за фактами державної зради, 923 - щодо колабораційної діяльності, 36 - щодо пособництва державі-агресору.

Фото: СБУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-