В Ірпені близько трьох тисяч будівель не підлягають відновленню - радник мера

В Ірпені близько трьох тисяч будівель не підлягають відновленню - радник мера

Укрінформ
В Ірпені Київської області пошкоджено 80% міських об'єктів, близько 3 тисяч будівель не підлягають відновленню.

Про це повідомив радник міського голови Ірпеня Андрій Літвинов у телеефірі, передає кореспондент Укрінформу.

"У нас пошкоджено взагалі 80% від усіх об'єктів міста, з них десь близько 3 тисяч - це ті, які не підлягають відновленню. Це різні будинки, у тому числі і приватні. Серед цих 3 тисяч є і приватний сектор, є і дев'ятиповерхіки, п'ятиповерхівки тощо", - сказав Літвинов.

Оцінюючи кількість зруйнованих помешкань, він зауважив, що понад 5 тисячам людей немає куди повернутися. Для таких мешканців створено тимчасове місце проживання на базі санаторію "Дубки".

Читайте також: На Київщині звели 20 тимчасових переправ біля зруйнованих мостів – ОП

"Там ми розміщуємо безкоштовно всіх, хто постраждав і хто втратив своє житло. Цього поки що недостатньо, але ми віднаходимо й інші варіанти", - зауважив радник міського голови.

Зокрема, за його словами, Укрзалізниця надала місту потяг для проживання людей, його наразі облаштовують. "Думаю, що десь до 15-го числа він буде запущений", - додав Літвинов.

За його словами, фахівці проводять обстеження будівель у місті і роблять висновки, чи придатний той чи інший будинок для подальшої експлуатації, чи можливо його реконструювати або ж тільки знести. Після того міська комісія з урахуваннями цих звітів виноситиме по кожному будинку остаточне рішення.

Читайте також: На Житомирській трасі поблизу Києва відкрили проїзд для вантажівок

Як пояснив радник міського голови, усі будинки за мірою ушкодженості діляться на 3 категорії. Перша - це якщо на будівлю вплинула вибухова хвиля, її пошкоджено осколками. "Для такої категорії вже виділено наразі 400 млн грн грошей з обласного бюджету, і вони наразі подаються всім нашим місто на область, і буде відбуватися заміна вікон, дверей, ремонт покрівлі", - сказав Літвинов.

До другої категорії належать будинки, у які влучили снаряди. Їх наразі обстежують і роблять висновок, чи придатний будинок до реконструкції. "Якщо придатний, то фахівці у звіті кажуть, що треба зробити те чи інше. Поки ми це відклали", - зауважив радник мера Ірпеня.

До третьої категорії належать повністю знищені будинки, і по них наразі пропонується тимчасове житло. Зокрема, у місті готують ще один санаторій для тимчасового проживання людей.

Щодо розв'язання житлового питання, за словами Літвинова, розглядається ще кілька варіантів, і один з них - це викуповування квартир у забудовників. "Другий варіант - у нас є санаторій "Ластівка", який перебуває у досить поганому стані. Він був у підпорядкуванні у області, нам наразі цей санаторій передали, - і землі, і майно. Розробляється проєкт на посадку житла на 50 тис. квадратних метрів", - сказав він.

Читайте також: Глава МЗС Північної Македонії відвідав Ірпінь

На його думку, завдяки цим заходам можна буде закрити майже всю потребу щодо цього питання.

Літвинов також зауважив, що в Ірпені завершилося розмінування територій: "На 100 відсотків уже було розміновано усе місто. Усе очищено, усі будинки і уся місцевість перевірені".

Водночас радник міського голови зазначив, що небажано ходити у ліси на межі міста, оскільки вони ще не так ретельно перевірені.

В Ірпені також працюють кілька гуманітарних штабів, туди постійно звозяться речі і продукти першої необхідності. І хоч обсяги гумдопомоги дещо скоротилися, вона є у достатній кількості, запевнив Літвинов.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-