Більшість знищених релігійних споруд на Донеччині належали до московського патріархату

Більшість знищених релігійних споруд на Донеччині належали до московського патріархату

Укрінформ
За час повномасштабної війни російські війська зруйнували або пошкодили на Донеччині щонайменше 43 релігійні споруди, більшість із них належала до московського патріархату.

Про це повідомив у Телеграмі голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко, передає Укрінформ.

"Отримавши благословення московського патріарха кирила, росіяни нищать українську культурну та релігійну спадщину. Всього по області росіяни зруйнували або пошкодили вже щонайменше 43 релігійні споруди – абсолютна більшість із них належала до московського патріархату", - написав очільник ОВА.

Він зауважив, що вчора внаслідок обстрілу Святогірська згорів Всіхсвятський скит Святогірської лаври, але це далеко не перша релігійна споруда, знищена російськими військами.

У самому тільки Святогірську, який об’єднує три пам’ятки архітектури і культури, росіяни пошкодили історико-архітектурний музей, знищили храм, два скити і два корпуси келій Святогірської лаври, вбивши чотирьох монахів.

Кириленко наголосив, що це цілеспрямоване нищення будь-яких проявів української культури. Росія має бути зупинена – інакше під загрозою опиниться культура решти європейських народів.

Як повідомлялося, 4 червня росія вдарила по Святогірській лаврі на Донеччині. Знищено Всіхсвятський скит, який був освячений ще в 1912 році. Вперше його зруйнували за часів радянської влади. Згодом відбудували.

Читайте також: У Лисичанську внаслідок обстрілу згоріла пам'ятка архітектури

Успенська Святогірська лавра – православний монастир УПЦ московського патріархату у місті Святогірськ Донецької області. Розташований на правому високому крейдяному березі Сіверського Дінця. Крім наземних будов, є крейдяні печери.

Перша письмова згадка про місцевість «Святі гори» належить до 1526 року. За радянських часів монастир було закрито. Святогірська обитель була знову відкрита у 1992 році. У 2004 році набула статусу лаври.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-