На Хмельниччині відбувся перший випуск в Освітньому хабі для переселенців

На Хмельниччині відбувся перший випуск в Освітньому хабі для переселенців

Укрінформ
На Хмельниччині відбувся перший випуск слухачів Освітнього хабу - 16,5 тис. внутрішньо переміщених осіб безоплатно отримали затребувані на ринку праці професії.

Про це Укрінформу повідомили в Міністерстві освіти і науки.

“Ми ініціювали створення мережі Освітніх хабів у західних областях України, куди тимчасово переїхали мільйони українців, а також за кордоном. Наразі Освітній хаб Хмельниччини охоплює всю область, де внутрішньо переміщеним особам безоплатно надають можливість отримувати робітничі та IT-професії завдяки короткостроковим курсам у найкращих профільних державних і комерційних закладах освіти області. За перший місяць реалізації проєкту такою можливістю скористалися понад 16,5 тис. осіб”, – повідомив міністр освіти і науки Сергій Шкарлет.

Як зазначили у Міністерстві, перший випуск слухачів Освітнього хабу Хмельниччини відбувся минулого тижня. Переселенці з Маріуполя, Мелітополя, Харкова, Херсона, Чернігова та інших українських міст та регіонів отримали базові практичні навички за потрібними професіями на ринку праці.

Читайте також: За кордон виїхали 672 тисячі учнів і 26 тисяч вчителів

За словами координатора хабу Станіслава Куценка, наразі цікаву та корисну спеціальність можна обрати із 48 професій різного напрямку: графічний та web-дизайнери, розробники сайтів, кухарі, перукарі, будівельники, електрики, швачки, флористи тощо. Для цього спеціально розроблені програми, які дають можливість всього за декілька тижнів отримати необхідні знання та навички і швидко розпочати працювати.

"На перший набір конкурс по деяким професіям був п'ять претендентів на одне місце, тому одразу по завершенні першого випуску був оголошений другий набір. Ми підбирали такі професії, які не тільки сьогодні забезпечать переселенців роботою, але і знадобляться, коли вони повернуться у свої домівки для відбудови власних громад після перемоги”, - наголосив Куценко.

Також в Освітньому хабі Хмельниччини можна отримати 14 послуг: за допомогою штучного інтелекту визначити найкращі для себе професії у відповідності до власних здібностей, оволодіти українською та англійською мовами, отримати психологічну та емоційну підтримку, підвищити рівень володіння найзатребуванішими навичками ХХІ століття (soft skills), отримати допомогу у будь-яких питаннях, пов’язаних з освітою для дітей тощо.

Новим напрямком діяльності став проєкт “Освітній хаб. Діти”, в рамках якого безкоштовно працюють Дитячий онлайн садок, курси робототехніки та різноманітні розвиваючі заняття, зауважила виконавча директорка Асоціації інноваційної та цифрової освіти Марія Богуслав. Вона повідомила, що процес вдалося запустити за лічені тижні та без жодної державної копійки.

Ознайомитись із роботою Освітнього хабу Хмельниччини можна подивившись онлайн-екскурсію, яку було створено в рамках Всеукраїнського проєкту з профорієнтації та побудови кар’єри “Обери професію своєї мрії” Міністерства освіти і науки України.

Читайте також: Мінцифри запускає гарячу лінію для переселенців, які перебувають у країнах Європи

Мережа Освітніх хабів ініційована Міністерством освіти і науки спільно з Інститутом модернізації змісту освіти та Асоціацією інноваційної та цифрової освіти.

Як повідомляв Укрінформ, із початку російської агресії в Україні було втрачено 4,8 мільйона робочих місць.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-