Рівненщина нарощує легальний видобуток бурштину

Рівненщина нарощує легальний видобуток бурштину

Фото
Укрінформ
На Рівненщині ТОВ «Центр «Сонячне ремесло» нарощує легальний видобуток бурштину-сирцю.

Про це повідомив голова ОВА Віталій Коваль у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«Компанія «Сонячне ремесло» продовжує видобувати бурштин легально. Минулий рік вони закінчили з показником 2,5 тонн. Цього року - у планах 8 тонн. А це перш за все податки та робочі місця. На підприємстві працювало 36 людей, сьогодні - вже 60. З них семеро - це вимушено переміщені особи», - написав Коваль.

Легальний видобуток бурштину-сирцю нарощують у Рівненській області / Фото: Рівненська ОВА

За його словами, підприємство експортує 90% бурштину-сирцю. Лише за минулий рік сплатили майже 300 тис грн. податків в різні бюджети. З них рентна плата з видобутку бурштину – понад 1,2 млн грн., з якої 30% йде в громаду.

На ТОВ «Центр «Сонячне ремесло» все обладнання ліній видобутку бурштину українське, а деякі компоненти - з Рівненщини.

Читайте також: На Рівненщині відкрили сезон видобутку бурштину

Як повідомляло агентство, у Рівненській області під час минулорічного аукціону з продажу спеціального дозволу на користування надрами «бурштинову» ділянку продали за 356 тис грн.

За останній рік бюджет Рівненської області від продажу 4-х ділянок для видобутку граніту та бурштину поповнився майже на 30 млн грн..

Переможці торгів отримують спеціальні дозволи на геологічне вивчення та подальше видобування та розробку надр на згаданих ділянках.

Як повідомляв Укрінформ, у минулому році ТОВ «Центр «Сонячне ремесло» добуло рекордний за масою камінь-бурштин, якому досі не було аналогів в історії України, - 5,3 кг.

Добувати «сонячний камінь» легально дозволяє закон про бурштин, ініційований Президентом України Володимиром Зеленським і ухвалений Верховною Радою два роки тому. Документ знизив розмір рентної плати за користування надрами для видобутку бурштину з 25% до 10%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-