На Рівненщині відкрили сезон видобутку бурштину

На Рівненщині відкрили сезон видобутку бурштину

Фото, відео
Укрінформ
Володимирецьке родовище бурштину, що у Рівненській області, відкрило цьогорічний сезон видобутку «сонячного каменю».

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на Volodymyrets.city.

«Попри воєнний стан, родовище запрацювало, підприємство провело всі підготовчі заходи до запуску і мобільносортувальний комплекс запустили. Наразі на підприємстві працює майже півсотні осіб, переважна більшість - це місцеві жителі з Володимирця та навколишніх сіл», - зазначив операційний директор ТОВ «Центр «Сонячне ремесло» Андрій Пєтухов.

За його словами, на ділянці, де зараз працюють робітники, запас бурштину, згідно з геологічною розвідкою, сягає 33 тонн.

Торік компанія видобула майже 2,5 тонни бурштину-сирцю. Практично вся продукція пішла на експорт. Основним покупцем і споживачем продукції є Китай.

Як повідомляв Укрінформ, торік ТОВ «Центр «Сонячне ремесло» добуло рекордний за масою камінь-бурштин, якому досі не було аналогів в історії України, - 5,3 кг.

Добувати «сонячний камінь» легально дозволяє закон про бурштин, ініційований Президентом України Володимиром Зеленським і ухвалений Верховною Радою два роки тому. Документ знизив розмір рентної плати за користування надрами для видобутку бурштину з 25% до 10%.

Фото: Людмила Босик

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-