На Херсонщині мирний спротив окупації триває – активістка

На Херсонщині мирний спротив окупації триває – активістка

Укрінформ
На Херсонщині мирний спротив триває від початку російського вторгнення, він не припинився, але трансформувався, оскільки окупаційний режим стає все більше жорстокішим.

Про це під час пресконференції в Укрінформі «Херсонщина в умовах окупації. Врядування, пропаганда, репресії» сказала херсонська громадська активістка, експертка Ольга Жукова, яка виїхала на початку травня на територію, що контролюється ЗСУ.

«Я буду більше базуватися на власному досвіді (щодо форм спротиву у Херсоні – ред.), на тому, де я брала участь, що я особисто бачила, що я особисто переживала… Спротив на Херсонщині дуже різноманітний і він трансформується з часом… Однозначно, спротив триватиме, населення області не підтримує окупаційний режим… Дуже багато проукраїнських активістів тримають українське небо своєю присутністю у Херсоні», - сказала громадська активістка.

Вона зазначила, що до масових акцій протесту, які відбувалися у Херсоні, долучалися люди, які раніше ніколи не проявляли явно своєї громадської активності, – для них важливо продемонструвати свою позицію окупантам. Наразі багато людей, які відчули особисту фізичну небезпеку, виїхали з захопленої території. Проте естафету проукраїнської позиції продовжують ті люди, які залишаються, і очікують на Збройні сили України, наголосила Жукова.

За її словами, спротив триває, набуваючи нових форм. Наразі це і листівки, і розмальовування міста у кольори українського прапора, вивішування стрічок і Державних прапорів. Один із таких прикладів, коли на будівлі залізничного вокзалу вивісили український прапор, цей факт їй підтвердили херсонці, які лишилися в окупованому місті. Також, як зазначила експертка, з’являється все більше інформації про партизанський рух на Херсонщині, проте про це можна буде більше розповідати після деокупації області.

Наразі, додала Жукова, ворожий режим з кожним днем окупації стає все більш жорстоким, зростає тиск на містян.

Активістка розповіла, як відбувався мирний спротив російським загарбникам в обласному центрі протягом березня-квітня. За її словами, на початку березня учасники акцій спротиву ще не відчували такого тотального страху, як зараз, нагадавши як у березні люди на Херсонщині підходили і вимагали від російських військових, щоб вони забиралися з України.

«Такі форми вербального спротиву на початку березня – вони були дуже активні і поширені, коли жінки і чоловіки різного віку підходили до окупантів, говорили їм під час масових акцій про те, куди вони (окупанти – ред.) мають піти», - розповіла Жукова.

Окрім того, у різних мікрорайонах Херсона містяни включали Гімн України на повну гучність. На початку березня херсонці відмовлялися і не брали масово так звану «гуманітарну допомогу» від ворога – і це також був прояв спротиву. Наразі ж ситуація в місті така, що нужденні люди вимушені погоджуватися на цю «допомогу».

Читайте також: Фейковий «мер» Херсона обіцяє зниження тарифів на вкрадені окупантами газ та електроенергію

Як зазначила Жукова, 21 березня російські війська вперше розігнали проукраїнський мітинг. Схема розгону відпрацьовувалася одна і та сама - спочатку загарбники попереджали у гучномовець, щоб учасники мітингу розходилися, тому що зібрання незаконне, бо «військовий комендант» заборонив збиратися, потім використовували сльозогінний газ, світлошумові гранати.

«Після цього вони йшли ланцюгом вже на проукраїнських активістів, починали спочатку стріляти у повітря, а потім стріляли по ногах мешканців Херсона, які вийшли на мітинг», - розповіла Жукова.

За її словами, після кожної такої акції люди потрапляли в лікарні з вогнепальними пораненнями, з отруєннями і після побиття. Крім того, російські військові постійно вихоплювали окремих мітингувальників і везли їх у невідомому напрямку. До когось з учасників мітингів представники росармії приходили додому і викрадали звідти, також викрадали людей після мітингів, коли ті йшли вже додому. Декого з викрадених людей відпускали наступного дня, когось тримали декілька днів, декого не відпускали зовсім. Тому в кінці березня проукраїнські мітинги стали не такими масовими - це стало дуже небезпечно. Херсонці намагалися збиратися у мікрорайонах, але всі ці спроби дуже придушуються, наголосила активістка.

Читайте також: На Херсонщині волонтери продовжують доправляти допомогу громаді, де точаться бої

Як повідомляв Укрінформ, на Херсонщині жителі регулярно проводили мирні акції протесту проти агресора. Російські військові застосовували силу та зброю проти людей. Наразі вони блокують «зелені коридори», евакуацію, викрадають мирних жителів, серед яких журналісти, керівники громад, депутати, активісти, учасники АТО, фермери, вчителі. На тимчасово захопленій території регіону вичерпуються ресурси, зупинився бізнес. Президент Володимир Зеленський удостоїв Херсон спеціального звання «Місто-герой».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-