Воюємо за освічену націю: Закарпатський професор Федір Шандор розповів, як читає лекції з окопів

Воюємо за освічену націю: Закарпатський професор Федір Шандор розповів, як читає лекції з окопів

Фото
Укрінформ
Професор Ужгородського нацуніверситету, "батько закарпатського туризму" Федір Шандор розповів, як читає лекції студентам із окопів на Ізюмському напрямку.

Про це повідомили у Медіацентрі Ужгородського національного університету, передає Укрінформ.

Фото Шандора за лекцією з окопів, яке зробив його побратим Віктор Щадей, облетіло весь Фейсбук.

"В перерві між бойовими чергуваннями професор УжНУ Федір Шандор читає лекцію з туризмознавства своїм студентам. Як і в мирному житті, Шандор постійно в русі, на зв’язку з активними закарпатцями, які допомагають нашим військовим. Ну а лекції студентам – це святе, їх пропускати не можна", - йдеться у дописі Щадея.

Фото: mediacenter.uzhnu.edu.ua
Фото: mediacenter.uzhnu.edu.ua

Як повідомляють в Ужгородському нацуніверситеті, Шандор зголосився йти до війська у перший день широкомасштабного вторгнення, з того часу проходить службу в батальйоні тероборони. Зараз підрозділ Шандора виконує бойове завдання на ізюмському напрямку.

"Уже 70 днів я в армії. Пішов до військкомату одразу після пар 24 лютого. Але занять зі студентами не кидав. Щопонеділка й вівторка у мене пари о 8 ранку – жодної я не пропустив. Завжди надаю перевагу ранковим заняттям: вичитав, а потім маєш час на іншу роботу", - розповів Шандор.

За словами професора, він дійшов згоди з командуванням і товаришами по службі, аби поєднувати службу і пари.

"Всі хлопці знають, що я читаю пари. Тому мій графік бойових чергувань у дні занять підлаштовують відповідно. Бойове чергування триває добу і що чотири години потрібно бути на позиції. Тобто 4 години чергуєш, тоді 4 відпочиваєш. Тож коли в мене пари, я чергую вночі, а одразу після чергування вранці проводжу пару. Крім того, в інші дні займаюся облаштуванням побуту, копаю траншеї тощо", - додав Шандор.

На питання, чи перериває пари під час обстрілів, професор відповів: «Якщо стріляє десь на фоні, то на пару це особливо не впливає. Звук такий, ніби трактор ходить. Пари я проводжу завжди біля бліндажа. От щойно був обстріл, а ми вичитували помилки в модулях. Перейшов у бліндаж і продовжив читати лекцію».

Читайте також: Воловець ґаздує: як жителі селища відновлюють домівки після ракетного удару

Наприкінці розмови професор зауважив: «Ми воюємо за освічену націю. Якби я не читав лекції, то був би гріх. Я ж нащо на війну пішов?».

В УжНУ відтак закликають студентів готуватися до сесії з особливим завзяттям, адже за це захисники нині платять високу ціну.

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко у цьому зв'язку наголосив, що якби у росії були такі викладачі, як ужгородський професор Федір Шандор, котрий воює на сході України та проводить пари з окопів, громадяни рф жили б у демократичній країні. Про це Ткаченко написав у Telegram

"Дистанційна освіта в Україні переходить на новий рівень. Просто ужгородський професор Федір Шандор просто проводить пари з окопів на сході України. Як тобі таке, Ілоне Маск?" - зазначив очільник МКІП.

Ткаченко додав: "Якби у росіян свого часу були такі викладачі, вони б могли жити у процвітаючій демократичній країні, а диктатор ніколи б не очолив ядерну державу".

Міністр висловив переконання, що Україна обов'язково переможе, "бо наші люди - справжні".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-