У Вінниці демонтують пам'ятник Максиму Горькому

У Вінниці демонтують пам'ятник Максиму Горькому

Укрінформ
Виконком Вінницької міської ради 28 квітня схвалив рішення, яке у ході деколонізації дозволить прибрати з Центрального парку пам’ятник російському письменнику Максиму Горькому.

Про це повідомляє Вінницька міська рада, передає Укрінформ.

«У Вінниці продовжується системна робота по деколонізації, в результаті якої Вінницька територіальна громада має повністю позбавитись від російської імперської спадщини. Одним із кроків виконавчого комітету міської ради стало рішення про те, щоб прибрати з території Центрального парку імені М. Леонтовича пам’ятник Максиму Горькому», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що виконком прийняв дане рішення у відповідь на петицію, яка надійшла на адресу виконавчих органів міської ради і набрала необхідну кількість голосів вінничан. Відтак пам'ятник демонтують і передадуть на зберігання.

Читайте також: Ткаченко назвав «ключовий момент» у знесенні памятників та перейменування вулиць

Як відомо, Максим Горький є засновником методу соціалістичного реалізму в літературі, який сприяв закріпленню ідеології більшовизму і зміцненню сталінського тоталітаризму в СРСР. Він називав українську мову «украинское наречие». Також Горький підтримував та схвалював систему радянських концентраційних таборів ГУЛАГ.

Після його смерті за вказівкою Сталіна паркам культури і відпочинку присвоювали ім’я цього письменника. Це відбувалось у містах Радянського Союзу. Вінницький парк носив ім’я Максима Горького з 1939 року. Пам’ятник письменнику встановили у 1968 році. Ще до декомунізації, у 1992 році, у Вінниці перейменували вулицю Горького. А у 2020 році – парк.

Читайте також: У Києві під час демонтажу під аркою дружби народів обезголовили «російського робітника»

З 24 лютого триває масштабне російське вторгнення в Україну. Агресор обстрілює та руйнує ключові об'єкти інфраструктури, житлові квартали українських міст і сіл. Загарбники влаштували масовий терор на тимчасово зайнятих територіях.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-