У Маліївцях вперше за 100 років освятили паски на місці скельного монастиря

У Маліївцях вперше за 100 років освятили паски на місці скельного монастиря

Фото, відео
Укрінформ
У Маліївцях на Хмельниччині вперше за 100 років освятили паски та місці скельного монастиря та церков XII і XVIII ст.

Про це у Фейсбуці повідомила директор Малієвецького обласного історико-культурного музею Анастасія Донець, передає Укрінформ.

«Вперше за 100 років у Маліївцях освячували паску на місці древнього монастиря і церков 12 і 18 століття. Православна церква України, владика Марк відновили історичну справедливість. Ми молились там, де наші предки. Ми молились за наших воїнів, за перемогу і мир», - йдеться у повідомленні.

У Маліївцях є 18-метрова скеля з водоспадом і 2-поверховим гротом, всередині якої розміщувалися язичницькі капища. Після прийняття християнства верхню печеру Різдва Іоанна Предтечі і нижню – святого Онуфрія використовували з культовою метою ченці. У другій половині XVII ст. монастир зруйнували, а на початку XVIII ст. відновили як василіянський, а згодом передали православним.

Читайте також: В Івано-Франківську вперше великодні кошики спільно освятили духовенство УГКЦ та ПЦУ

У Маліївцях є також палац Орловських, закладений 1788 року. Будівля зведена у стилі раннього французького класицизму. Палац оточений парком зі ставками, фонтанами.

Будівля палацу використовувалася для потреб дитячого протитуберкульозного санаторію «Світанок». У 2021 році заклад ліквідували і створили там обласний історико-культурний музей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-