У Київській області вже відкрили 150 проваджень щодо мародерства

У Київській області вже відкрили 150 проваджень щодо мародерства

Укрінформ
У Київській області від початку повномасштабного вторгнення рф було відкрито 150 кримінальних проваджень за фактами мародерства.

Про це в ефірі українських телеканалів заявив начальник поліції Київської області Андрій Нєбитов, передає кореспондент Укрінформу.

«Більше 150 кримінальних проваджень за фактами мародерства, на жаль, вчинених нашими громадянам, які користуючись цією ситуацію, воєнним станом, окупацією територій, вчиняли крадіжки», - сказав він.

Як уточнив правоохоронець, наразі 85 осіб вже притягнуто до відповідальності - їм оголошені підозри. Окремо Нєбитов зазначив стосовно цього питання, що поліція та прокуратура діють у межах законодавства, але досить жорстко.

За його інформацією, наразі за частиною 4 статті 185 ККУ за крадіжку під час воєнного стану, тобто за мародерство, передбачено покарання від 6 років позбавлення волі.

Нєбитов поінформував, що така особа одразу затримується, поміщується до ІТТ, і, як правило, суд їй обирає запобіжний захід на час ведення досудового розслідування у вигляді тримання під вартою.

«Тому покарання досить жорстке, і я впевнений, що ми усі разом - і місцеві органи влади, і громадяни, і поліцейські - позбавимося таких негідників серед нашого суспільства, які користуючись тяжким станом нашої держави, продовжують скоювати кримінальні правопорушення», - наголосив він.

Окремо, відповідаючи на питання, він сказав, що наразі на Київщині усі добровольчі формування при тергромадах (ДФТГ), підрозділи ТрО мають під час несення служби та виконання службових обов’язків, - або мова йде про заходи з охорони громадського порядку, патрулювання, або про несення служби на блокпосту, - зброю.

«Але у той час, коли людина не несе службу, згідно з розпорядженням голови нашої ВЦА, вони утворюють спецкімнати, обладнують їх сигналізацією відповідно до нормативів і зберігають цю зброю там. А ми як поліція, відповідно до доручення голови Нацполіції, обліковуємо всю цю зброю, яка є у використанні у ДФТГ або ТрО», - поінформував поліцейський.

Читайте також: Батьки російських мародерів називають своїх синів «спонсорами»

Таким чином, за словами Нєбитова, правоохоронці розуміють, скільки наразі є такої зброї, у кого вона знаходиться і хто за неї відповідальний. Він уточнив, що для поліцейських таким чином буде наявною можливість вилучати нелегальну зброю, яка, за його словами, на Київщині дотепер є.

«Така зброя (нелегальна – ред.) є, - є зі збитими номерами, є її використання особами, які причетні до кримінального світу і раніше притягалися до відповідальності за корисливо-насильницькі злочини. І ми цю зброю обов’язково вилучаємо і будемо робити це і надалі», - уточнив він.

Окремо Нєбитов заявив, що ті люди, які свідомо вирішили для себе захищати державу, будуть озброєні, лише потрібно унормувати це питання так, щоб це не становило небезпеку для інших громадян.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-