рф скидає на Харків касетні бомби з парашутів – це злочин проти людяності

рф скидає на Харків касетні бомби з парашутів – це злочин проти людяності

Укрінформ
У Харківській області російські війська випробовують зброю, суворо заборонену міжнародними конвенціями, – зокрема, сам Харків останні кілька днів зазнає бомбардувань новими видами бомб.

Про це повідомила у Телеграмі Уповноважена ВР з прав людини Людмила Денісова, передає Укрінформ.

«​​Два останні дні поряд із мінами, снарядами, «Градами», Харків піддається бомбардуванням новими видами бомб. Російський агресор спускає їх на парашутах. Експерти зазначають, що це касетні боєприпаси 9М55К. Їх може запускати реактивна система залпового вогню «Смерч», – поінформувала Денісова.

За її словами, парашут потрібен для того, щоб снаряд «розкидав» окремі суббоєприпаси.

Читайте також: Загарбники проводять примусову мобілізацію на захоплених територіях - Денісова

«Принцип цих суббоєприпасів – у тому, що кожен з них має своє індивідуальне наведення: примітивна теплова головка самонаведення, яка має реагувати на тепло бронетехніки. Але на практиці може захопити і цивільні автомобілі», – уточнила український омбудсман.

Як зазначила Уповноважена ВР з прав людини, найбільш поширені касетні боєприпаси взагалі не мають додаткових систем наведення, тому просто розкидаються по площі.

«Рашисти розкидали ці бомби по житлових кварталах. Використання таких видів зброї військами ворога проти мирного населення є злочином проти людяності і порушенням Женевських конвенцій 1949 року та резолюції ООН 1979 року», – поінформувала Денісова.

Окремо вона уточнила, що ще однією новою загрозою, яка застосовується проти жителів Харківщини, є міни ПТМ-1С. «Це протитанкові міни, що доставляються снарядом, у якому може бути до кількох десятків боєприпасів, які вибухають через певні часові проміжки. Вони мають чутливі підривники, які можуть спрацювати, коли їх піднімають люди», – заявила Денісова.

Читайте також: Українські військові вперше вразили ціль з британського Starstreak

За її даними, міни такого типу з 1997 року заборонені Конвенцією про заборону застосування, накопичення запасів, виробництва і передачі протипіхотних мін та про їхнє знищення, яку підписали 164 країни, у тому числі і Україна. Денісова зазначила, що росія цей договір не підписувала.

Окрім того, як зазначила український омбудсман, застосування мін ПТМ-1С є порушенням Протоколу про заборону або обмеження застосування мін, мін-пасток до Женевських конвенцій від 12 серпня 1949 року, що стосується захисту жертв міжнародних збройних конфліктів.

«Звертаюся до Комісії ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення РФ в Україну та експертної місії, створеної державами-учасницями ОБСЄ відповідно до Московського механізму, врахувати ці факти воєнних злочинів та порушень РФ прав людини в Україні», – уточнила вона.

Читайте також: Денісова закликає міжнародні інституції втрутитись у ситуацію із незаконним вивезенням дітей у рф

Раніше пресслужба Харківської міської ради повідомила, що в Харкові фіксується застосування російськими загарбниками нового виду снарядів, які спускаються на парашутах.

Як повідомляв Укрінформ, 8 квітня очевидці помітили боєприпаси на парашутах на околиці міста, тоді було зруйновано щонайменше сім приватних будинків.

Фото: Людмила Денісова Телеграм

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-