На Рівненщині пиву з російським брендом повернули історичну назву

На Рівненщині пиву з російським брендом повернули історичну назву

Укрінформ
Пиво, європейську рецептуру якого свого часу присвоїли у росії, назвавши його «жигулівським», у Рівному відтепер вироблятимуть за іншою назвою.

Такий результат Всеукраїнського конкурсу на нову назву «жигулівського», підсумки якого підбили у Рівному, передає Укрінформ із посилання на місцеві ЗМІ.

«Багато чого з того, що було, не стане у нас після війни. Однозначно не повернеться язик називати братом народ, який, пішовши на українців зі зброєю в руках, цинічно вбиває дітей, глумиться над жінками, руйнує святині, стирає з лиця землі міста і села. Тому, гадаю, нам потрібно позбутися всього, що нагадуватиме нам про рашистів. Це стосується не тільки назв вулиць, а й продуктів, як скажімо, сиру «російського», ковбаси «московської» чи пива «жигулівського», - розповів директор Рівненського пивзаводу Мар’ян Года, який майже місяць тому ініціював проведення Всеукраїнського конкурсу на нову назву пива «жигулівське».

Було обіцяно солідний гонорар тому, хто запропонує креативну загальноприйнятну для всієї України назву пива на заміну «жигулівського».

У конкурсі взяли участь понад 16 тис авторів з багатьох куточків України, в тому числі й з тих, де зараз точаться бої.

«Найчастіше учасники конкурсу пропонували такі назви: «Українське», «Українське наше», «Рідне Українське», трохи менше – «Байрактар», «100% Бандерівське», «Бандерівське смузі». Серед популярних назв також «Козацьке хмільне», «Рівненське», «Переможне», «Смак перемоги», «Чорнобаївське», «Джавелін», «Маріупольське», «Незламне». Були і «Волинське», «Поліське», «Житомирщини», «Волонтерське», «Партизанське», «Бурштинове», «Європейське», «Паляниця», - додає Года.

Читайте також: У Києві хочуть перейменувати п’ять станцій метро

За його словами, деякі учасники запропонували назвати пиво «Зеленське», «Арестович», «Мар’янівське», «ЗГода».

Після довгих дискусій конкурсна комісія зупинилася на назві «Віденське». Чому на ній? Вирішили відродити історичну справедливість. Адже саме таку назву мало пиво, рецепт якого належить австрійському пивовару, меценату, засновнику Жигулівського пивзаводу, що в російській Самарі Альфреду фон Вакано, якого згодом більшовики звинуватили у шпигунстві і відправили етапом на заслання в Оренбурзьку область. До речі, Альфред фон Вакано народився у 1846 році на Тернопільщині, яка тоді перебувала на території, що належала Австрійській імперії.

А щодо пива, то в 30-х роках минулого століття більшовики вирішили змінити «буржуазну» назву пива і надати йому пролетарсько-радянську. Так віденське пиво стало «жигулівським».

На думку конкурсної комісії у Рівному, нам не варто уподібнюватися оркам, тому й вирішили повернути «жигулівському» його історичну назву – «Віденське».

Як повідомляв Укрінформ, 16 березня голова Рівненської обласної військової адміністрації Віталій Коваль заявив, що в області відновлюється виробництво пива та його продаж. Раніше аналогічні рішення прийняли також в Чернівецькій, Івано-Франківській, Хмельницькій, Тернопільській областях.

Фото з відкритих джерел

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-