Понад 400 депортованих з України маріупольців утримують у таборі в Пензенській області

Понад 400 депортованих з України маріупольців утримують у таборі в Пензенській області

Укрінформ
Понад 400 примусово депортованих з України жителів Маріуполя утримуються в таборі в Пензенській області (рф).

Як передає Укрінформ, про це уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денiсова повідомляє в Телеграмі.

"Сьогодні провела розмову з громадянами рф, які підтримують Україну. Вони повідомили про табір для примусово депортованих з України маріупольців у Пензенській області", - написала вона.

За даними Денісової, незаконно вивезених жителів Маріуполя тримають в установі закритого типу з кількома корпусами, обнесеній парканом та під охороною - на в’їзді контрольно-пропускний пункт.

Свобода пересування маріупольців там обмежена - виходити з табору заборонено.

Згідно з інформацією Денісової, на сьогодні в таборі утримуються понад 400 українських громадян - здебільшого жінки та 147 дітей різного віку, включно з немовлятами.

Днями очікується ще партія примусово вивезених. Ідеться орієнтовно про 150 осіб.

Читайте також: Сервіси для пошуку зниклих під час війни людей

"Наші громадяни перебувають у вкрай важкому та пригніченому стані. Не знають своєї долі, у який регіон рф та коли везтимуть. Жодної інформації їм не надають", - зазначила омбудсман.

Люди живуть у таборі вже кілька тижнів. Вони не мають необхідного одягу, взуття, навіть білизни. Фактично їх забрали з підвалів у чому були - у зимових речах, додала вона.

За даними Денісової, депортованим маріупольцям "катастрофічно не вистачає" дитячого харчування та предметів особистої гігієни. Жінки готують самостійно з того, що їм видають.

До табору приїжджали представники "Сбербанку", збирали списки на оформлення карткових рахунків, говорили, що перерахують по 10 тисяч рублів, але цього не сталося.

Під час візиту російських активістів ув'язнені в таборі маріупольці повідомили про відсутність базових речей для життя та неможливість будь-яким чином зв’язатися з рідними або повернутися в Україну.

Активісти поінформували, що в таборі є також іноземні студенти з Туркменістану, які переховувалися в бомбосховищі під студентським гуртожитком в Маріуполі без їжі, води, тепла і світла, а потім самотужки добралися на тимчасово окуповану територію Донецької області, звідки їх примусово доправили до рф.

Читайте також: Війна з росією: в Україні зафіксували понад 15 тисяч зниклих безвісти

На відміну від українців, студентам-іноземцям дозволено виходити за межі табору. Маріупольці ж повинні залишатися під постійним наглядом.

Наразі російські активісти збирають кошти, продукти та одяг, щоб допомогти примусово депортованим громадянам України.

Вони повідомили, що у Пензенській області діють ще три подібні табори, до яких ще в лютому перед війною були вивезені жителі окупованих територій Донецької та Луганської областей. Тоді під примусом були вивезені майже 90 тисяч громадян.

За інформацією активістів, українців насильно переміщують до різних регіонів рф, зокрема й до Хабаровська.

Денісова наголосила, що примусова депортація та позбавлення громадян України основоположних прав на гідні умови перебування, свободу пересування й інформацію є грубим порушенням Загальної декларації прав людини, Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, а також Женевської конвенції 1949 року про захист цивільного населення під час війни.

Читайте також: росЗМІ повідомляють про 674 тисячі українців, вивезених до рф

Омбудсман закликала Міжнародний комітет Червоного Хреста невідкладно надати гуманітарну допомогу українським громадянам, примусово вивезеним і поміщеним до концентраційних таборів на території рф, та сприяти якомога швидшому поверненню їх в Україну.

Як повідомляв Укрінформ, 5 квітня уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова заявила, що російські ЗМІ "рапортують", що з України росіяни вивезли 615 тисяч осіб, з яких 121 тисяча дітей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-