Росіяни відправили запорізьку журналістку Ірину Дубченко на «суд» у Донецьк

Росіяни відправили запорізьку журналістку Ірину Дубченко на «суд» у Донецьк

Укрінформ
Російські загарбники повезли до Донецька "для проведення слідчих дій у зв’язку з переховуванням та підтримкою українського військовослужбовця" відому запорізьку журналістку Ірину Дубченко, яку затримали раніше у смт Розівка Запорізької області.

Як передає Укрінформ, про це повідомив у Фейсбуці голова Національної спілки України Сергій Томіленко, який отримав цю інформацію від сестри журналістки Олександри Дубченко.

"Наші батьки поїхали 28 березня у Розівку, аби вивезти прикуту до ліжка бабусю та мою сестру, яка за нею доглядала і працювала там дистанційно журналісткою українських ЗМІ. Батьки з’ясували, що Ірину забрали. Місцевий "комендант" спочатку сказав, що жінок не затримують, а потім визнав, що її арештували і тримають у Донецьку", – розповіла Олександра Дубченко.

Ключове звинувачення, яке окупанти висувають Ірині, – це переховування вдома тяжкопораненого українського військовослужбовця. Затримали журналістку 26 березня.

"Сестра під час обшуків казала, що доглядає за своїм чоловіком, але їй відповіли, що знають все про її родичів та про її журналістську діяльність. Відповіли, що "тобі повезло, що є мала дитина, а то би розстріляли тебе на місці", – зазначила Олександра Дубченко.

Родина намагалася вивезти Ірину ще 7 березня, але по дорозі із Запоріжжя до Розівки автомобіль батьків розстріляли біля Пологів, потрощили лобове скло та саму машину. При цьому куля поцілила у батьків паспорт та у документи. Рідні змушені були повернутися у Запоріжжя.

У Ірини є малолітня дитина, якій наступного місяця буде 4 роки. За кілька тижнів до війни родина забрала її до Запоріжжя.

Олександра Дубченко також звернулася до міжнародної спільноти та до Президента України і всіх українців з проханням допомогти повернути Ірину.

Як зазначив Томіленко, в Запорізькій обласній організації НСЖУ підтверджують, що Ірина Дубченко є відомою професійною журналісткою. Співпрацювала з багатьма запорізькими і національними медіа. В агентстві УНІАН підтверджують НСЖУ, що Дубченко регулярно співпрацює з агентством, надає актуальну запорізьку інформацію. Також журналістка постійно працює із виданням Dozor.

Актуальну журналістську діяльність Дубченко підтверджує Костянтин Алексєєнко, головний редактор запорізького сайту ZаБор.

"Національна спілка журналістів України висловлює солідарність Ірині Дубченко, наші слова підтримки – родині журналістки, яка бореться за звільнення Ірини. Російські окупанти мають зупинити свій маховик репресій проти українців, припинити розправи над журналістами. Негайно звільніть з полону Ірину Дубченко!" – закликав Томіленко.

Як повідомляв Укрінформ, 28 березня журналіст Яків Носков повідомив, що у смт Розівка Запорізької області загарбники затримали журналістку Ірину Дубченко. За цим фактом відкрито кримінальне провадження.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-