У Харкові знеструмлена дослідницька ядерна установка

У Харкові знеструмлена дослідницька ядерна установка

Укрінформ
Ядерна установка Харківського фізико-технічного інституту ЯПУ «Джерело нейтронів» станом на 17 березня знеструмлена.

Про це повідомляє Державна інспекція ядерного регулювання, передає Укрінформ.

«За інформацією експлуатуючої організації (ННЦ ХФТІ), бойові дії, які тривають у районі П’ятихатки міста Харків, призвели до пошкодження ліній електропостачання, що змусило припинити електроживлення ЯПУ «Джерело нейтронів», - ідеться у повідомленні.

Як зазначається, станом на 17 березня ядерна установка переведена в глибокий підкритичний стан. Зовнішнє електропостачання ЯПУ «Джерело нейтронів» відсутнє. Радіаційна обстановка на майданчику в межах норми.

Персонал продовжує вживати заходів щодо усунення наслідків бойових дій та підтримання у працездатному стані обладнання ядерної установки. Проте відновлювальні роботи ускладнені через ведення бойових дій та небезпеку нових бомбардувань.

У Держатомрегулюванні наголосили, що ЯПУ «Джерело нейтронів», як і будь-яка інша ядерна установка, не розрахована на експлуатацію в умовах бойових дій. Продовження її бомбардування або обстріли можуть призвести до тяжких радіаційних наслідків.

Як повідомлялося, дослідницька ядерна установка "Джерело нейтронів" у Харкові, яка 10 березня постраждала при бомбардуванні міста російськими загарбниками, зазнала незначних пошкоджень.

Російський президент путін 24 лютого оголосив про повномасштабне вторгнення в Україну. Російські війська обстрілюють і знищують об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

Фото: НАН

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-