Як житомирські волонтери наближають перемогу України

Як житомирські волонтери наближають перемогу України

Укрінформ
Від локальної ініціативи — до потужного благодійного руху

Благодійний фонд «Оберіг-26» працює на Житомирщині з 2014 року, відколи розпочалася війна на сході України. Його заснувала Ірина Піскун, яка залишила свій бізнес заради того, аби допомагати військовим і разом з ними наближати перемогу нашої держави.

За 8 років благодійний фонд здобув підтримку закордонних партнерів і розширив напрямки своєї діяльності. Якщо вісім років тому все починалося з допомоги одній з бригад ЗСУ, то нині тут опікуються всіма військовими частинами, які звертаються за допомогою, а віднедавна фонд підтримує і вимушених переселенців, що залишили свої домівки через війну.

Як локальна благодійна ініціатива перетворилася на потужний рух, дізнавалася кореспондентка Укрінформу.

НА «ЖУЖІ» ВІД ВІЙСЬКОВИХ ДО НАШОЇ ПЕРЕМОГИ

Керівник благодійного фонду «Оберіг-26» Ірина Піскун розповідає, що допомагати військовим почала відтоді, як її зять став на захист України. З досвіду рідної людини вона знала про тодішні потреби армії.

Ірина Піскун
Ірина Піскун

«8 березня 2014 року я запам’ятаю на все життя. Тоді хлопці з 26-ї бригади вирушили на захист України. Цей день у мене асоціюється лише з тим, що почалася війна. Ми розпочали допомагати першому дивізіону бригади, де служив мій зять, а далі була перша батарея і вся бригада. Передавали харчі, розгрузки та все, що могли знайти для військових. До війни я була підприємцем, але завжди бачила себе благодійником. Військові – це мої діти і неважливо, якого вони віку. Ми вирішили, що будемо поруч із ними до нашої перемоги», - говорить пані Ірина.

Жінка розповідає, як поступово вдавалося залучати до допомоги фронту благодійників. Частину грошей, яких не вистачало для придбання необхідних речей, вона брала зі свого бізнесу.

Допомогу військовим на передову Ірина доставляла разом із волонтером Ігорем Ковальчуком, який робив це попри важку хворобу. У 2017 році він помер, і тоді керівник благодійного фонду сіла за кермо сама, не залишивши свою волонтерську справу.

«Хлопці мені дали машину, вона «Жужа» називається, і я досі нею їжджу. Зараз я сама за кермом, а зі мною їдуть ще три капелани, щоб підтримати наших військових», - додає волонтер.

ДОПОМОГА З ДУМКАМИ ПРО МАЙБУТНЄ УКРАЇНИ

Всю зібрану допомогу благодійники везуть на передову, аби з рук в руки передати захисникам.

Ірина Піскун розповідає про країни, з яких фонд «Оберіг-26» отримує гуманітарку. Запитую, як вдалося знайти партнерів за кордоном, на що жінка відповідає: «Нас усіх познайомила війна. Я публікувала звіти у Facebook, а волонтери самі мене знаходили».

З перших днів війни в Україні фонду «Оберіг-26» допомагають партнери з Франції та Німеччини. Зокрема, завдяки підтримці німецької сторони Україна отримала карети «швидкої». Зараз до допомоги долучаються США, Канада, Іспанія, Італія, Бельгія. Фонд підписав меморандум із командувачем Об’єднаних сил і продовжує виконувати свою місію.

З 24 лютого, коли росія розпочала в Україні війну, благодійники взялися опікуватися і вимушеними переселенцями. На базі фонду за сприяння Офісу президента та Міністерства соціальної політики створили логістичний центр. З початку воєнних дій у нашій державі «Оберіг-26» уже доставив 10 фур із гуманітарною допомогою.

«Для переселенців у нас є все. Ми відкрили пункт, де люди можуть переночувати, помитися, там тепло. В основному в нас вони ночують і їдуть за кордон. Все необхідне ми даємо їм із собою – одяг, продукти, а якщо треба, то й ліки. У нас дуже багато теплого одягу. Мені здається, що хто б до нас зараз не звернувся, ми змогли б допомогти всім», - додає Ірина Піскун.

Наразі «Оберіг-26» щодня передає допомогу в Київ. Гуманітарний вантаж доставили у Пісківку, звідки водій фонду на зворотному шляху евакуював під обстрілами місцевих жителів. Необхідні речі передали в Миколаїв, а також 10 тонн гуманітарного вантажу вже підготували для Харкова.

Допомагати фонду приходять і небайдужі місцеві жителі. На розвантаження однієї фури збирається до 100 людей, тож цю, на перший погляд, титанічну роботу, всі гуртом виконують миттєво.

«Наші партнери не просто допомагають нам, а думають і про те, що Україну треба відновлювати і над цим пора почати працювати вже зараз», - говорить з оптимізмом моя співрозмовниця.

Всю допомогу, яку збирають закордонні партнери для благодійного фонду «Оберіг-26», доставляють у Польщу, звідки її везуть в Україну. Єдина проблема, як виникає на цьому шляху, - брак коштів на пальне.

Допомогти волонтерам можна, переказавши гроші:

Найменування організації: БО Бердичівський БФ «Оберіг-26»

Код отримувача: 39452692

Назва банку: АТ КБ «Приватбанк»

Рахунок отримувача у форматі IBAN: UA933052990000026003046403616

Валюта: UAH

Кошти також можна переказати на картку Приватбанку: 5363 5426 0281 2415. Отримувач: Горєлова Яна Ігорівна

Фото надані благодійним фондом «Оберіг-26»

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-