У Бердянську вояки рф тримали журналістів у заручниках і намагалися схилити до співпраці

У Бердянську вояки рф тримали журналістів у заручниках і намагалися схилити до співпраці

Укрінформ
У тимчасово захопленому Бердянську Запорізької області російські загарбники намагалися схилити до співпраці місцевих журналістів.

Як передає Укрінформ, про це голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко повідомив у Фейсбуці.

"Шість годин у заручниках. Окупанти у Бердянську намагаються схилити журналістів до співпраці", - зазначив він.

За даними Томіленка, сьогодні в Бердянську російські загарбники заблокували співробітників у приміщенні інформаційної групи "ПРО100" і пропонували їм стати "пропагандистським рупором окупації".

Колектив медійників співпрацювати з ворогом відмовився і зрештою розійшовся по домівках, написав Томіленко.

Національній спілці журналістів України вдалося поспілкуватися з одним із бердянських журналістів, який поінформував про деталі прямої інформаційної окупації.

"Сьогодні ми мали намір провести редакційне планування на найближчі дні та привітати жінок з 8 березня. Раптом прийшли російські військові, з ними також були чоловіки в балаклавах, не у військовій формі. Пішли пропозиції працювати. Усі, хто прийшов до нас - сторонні люди, привезені", - повідомив НСЖУ бердянський репортер із "ПРО100".

За словами репортера, серед тих, хто прийшов у редакцію, були фахівці за різними інформаційними та технологічними напрямами, вони готові налагоджувати й вести мовлення.

У колективу "ПРО100", як зазначив репортер, склалося враження, що загарбників глибоко консультували (джерела в силових відомствах) щодо досвіду бердянських журналістів, різних ситуацій, які з нами траплялися в минулі роки.

Зокрема, як аргумент на користь роботи в нових умовах медійникам нагадували про "певні інциденти минулого, коли нібито "націоналісти тиснули на місцевих журналістів".

Зазначається, що до групи "ПРО100" входять телерадіокампанія "Юг", онлайн-радіо "Азовська хвиля", онлайн-ресурс "pro.berdiansk.biz", газети "Бердянские ведомости", "Бердянск деловой", "Ведомости Юга".

Національна спілка журналістів України висловлює солідарність з колегами, які відмовляються працювати на російських загарбників.

Водночас в НСЖУ наголошують, що "ситуація з безпекою журналістів та медіапрацівників у регіонах, де присутня російська армія, є надзвичайно тривожною, загрозливою".

Спілка фіксує воєнні злочини росії проти працівників засобів масової інформації та інформує про них Європейську й Міжнародну федерації.

Як повідомляв Укрінформ, через дії ворога в деяких містах України зафіксована часткова чи повна втрата телерадіосигналу. Зокрема в Бердянську російські військові захопили радіостанцію "Азовська хвиля", у Мелітополі захоплена телевежа та радіостанції, у Бучі розгромлена студія каналу "Погляд", а радіо в Житомирі перебуває під обстрілами.

4 березня в окупованому Херсоні через приставку Т2 окупанти почали транслювати 24 російські теле- та 3 радіоканали, аналогічна ситуація з трансляцією і в Херсонській області.

Також через повторний обстріл телевежі в Харкові регіон тимчасово залишився без теле- й радіотрансляції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-