У селі на Черкащині досі не перейменували вулицю Третяка - вбивці отамана Чорного Ворона

У селі на Черкащині досі не перейменували вулицю Третяка - вбивці отамана Чорного Ворона

Фото
Укрінформ
Попри закони України про декомунізацію у селі Вікнине Звенигородського району Черкаської області досі не перейменували центральну вулицю, яка носить ім'я Євдокима Третяка – комуніста, організатора Голодомору в селі та вбивці отамана Чорного Ворона.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомив директор школи села Вікнине Василь Кураш.

«Євдоким Третяк є документально зафіксованим убивцею отамана Чорного Ворона – героя, оспіваного в романі Василя Шкляра. Маємо витяг із протоколу засідання президії Черкаської окружної комісії комнезамів (комітет незаможних селян - ред.) від 1923 року, де Третяка просять нагородити орденом Червоного Прапора за вбивство відомого отамана Чорного Ворона. Його син показував мені фотографію убивства отамана. Чорного Ворона оточили в хаті, з якої він вирвався й побіг. Однак біля копиці сіна отамана застрелили. На фото стоїть Євдоким Третяк, а поруч лежить Чорний Ворон. У отвір від кулі в голові напхано сіна», – розповів Кураш.

Читайте також: На Черкащині знайшли базу повстанців Холодного Яру

Після виходу закону про декомунізацію, попри звернення до сільської ради, вулицю так і не перейменували. Кураш збирався звернутися до голови Черкаської ОДА, щоби він перейменував своїм рішенням, але сільрада запевнила, що зробить це сама. Однак перейменування не відбулося. Зараз Кураш написав звернення до Катеринопільської селищної ради, якій підпорядковується Вікнине.

Селищний голова Катеринополя Володимир Коваленко стверджує, що діє відповідно до закону. За його словами, через два місяці центральна вулиця Вікниного отримає нову назву. Окрім неї перейменують провулки Карла Маркса й Фрідріха Енгельса в Катеринополі, провулок Георгія Жукова в селі Петраківці та вулицю Валентини Терешкової, яка підтримала агресію проти України, в Пальчику.

«Раніше люди не дуже підтримували пропозицію перейменування. Боялися, що доведеться мати багато паперової тяганини. Але проблема вирішується простою відміткою в паспорті», – розповів Коваленко.

Письменник Василь Шкляр зазначив, що з великою вірогідністю йдеться про вбивцю саме того Чорного Ворона, якого він героїзував у своєму романі.

Читайте також: Василь Шкляр подарував свої книжки українським полярникам

«Всього було п’ять отаманів із іменем Чорний Ворон. Але дуже схоже, що це саме той отаман з роману. Вважається, що його справжнє прізвище було Черноусов. Думаю, це теж псевдо. Справжнє прізвище – Білоус», - вважає письменник.

За словами Кураша, Третяка в 1921 призначили головою волосного ревкому. У часи Голодомору він відбирав у селян їжу й одяг і, за чутками, розстріляв у яру кілька селян. Помер у 70-х роках минулого століття. Похований у Вікниному.

Фото з архіву Василя Кураша

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-