На Черкащині знайшли базу повстанців Холодного Яру

На Черкащині знайшли базу повстанців Холодного Яру

Фото
Укрінформ
На Черкащині неподалік від села Мале Старосілля знайшли схрон українських повстанців часів визвольної боротьби 1920-22 років.

Про це на своїй сторінці у Фейсбуці повідомив краєзнавець Сергій Тимофієв, передає Укрінформ.

"На теренах Смілянського лісгоспу вдалося знайти базу повстанців 1920-22 років. Довгі пошуки, вивчення історичних матеріалів, опитування людей поважного віку Оленою Горлач та Олександром Міхненком дали результат. Неподалік колишнього Виноградського монастиря нарешті вдалося натрапити на місце таборування", – написав Тимофієв.

За його словами, схрони вражають розмірами й сьогодні, через 100 років, - особливо землянки, у яких стояли коні. Планування схронів виконано бійцями, які добре розуміли природу і звички людей, яким вони протистояли.

Пошуковець Горлач вважає, що в цих місцях проти більшовиків боролася 6-тисячна селянська армія на чолі з Трохимом Івановичем Бабенком з Млієва – отаманом війська. Відомим ватажком із сіл біля Виноградського монастиря був Антін Макарович Грозний – побратим Бабенка. Також сюди належать брати Блажевські та ще багато поки що маловідомих повстанців. Тут перебував оспіваний Василем Шкляром Чорний Ворон, як і багато інших немісцевих, але тимчасово.

Читайте також: Про начальника військової розвідки УНР зняли документальний фільм

Про зимові табори повстанців Холодного Яру, що на Черкащині, розповів в однойменному романі письменник Юрій Горліс-Горський (Городянин-Лісовський). Він перебував у цих краях понад рік – з весни 1920 до весни 1921 року.

Фото: Тимофієв Сергій, Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-