У Запоріжжі відбулася смолоскипна хода пам'яті героїв Крут

У Запоріжжі відбулася смолоскипна хода пам'яті героїв Крут

Фото
Укрінформ
Кілька сотень запорожців із прапорами України, прапорами бойових підрозділів, із смолоскипами та фаєрами пройшли містом на вшанування пам'яті студентів, які 104 роки тому загинули в боях під станцією Крути на Чернігівщині.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Сьогодні 104-та річниця вшанування молодих хлопців, які долучились до захисту молодої Української держави. Вони фактично зробили те, на що не наважувалась тодішня політична верхівка, влада. На превеликий жаль, ми і сьогодні спостерігаємо деякі тривожні речі, але впевнені, що повторення не буде, адже величезний шлях пройшла наша держава у створенні нації, 8-й рік йде російсько-українська війна. Але це той приклад, який треба пам'ятати і наслідувати, показувати підростаючому поколінню для розуміння, яким чином будується нація", - сказав голова Запорізького обласного осередку партії "Національний корпус", ветеран АТО Михайло Пирог.

У Запоріжжі із смолоскипами, прапорами та фаєрами вшанували пам'ять героїв Крут / Фото: Ольга Звонарева, Укрінформ

Націоналісти та патріотично налаштовані запоріжці зібрались на площі Маяковского. Учасники заходу сформували колону, яку підсвітили смолоскипами, підняли прапори та вирушили до Майдану Героїв, вигукуючи гасла: "Крути. Крути - Вас не забути", "Україна - понад усе".

"Історія циклічна. Зараз так само студенти беруть зброю і йдуть захищати Україну. І ворог у нас один і той самий, що тоді, що зараз", - зазначив голова міської організації ВО "Свобода" Денис Ясинський.

Акція пам'яті героїв Крут у Запоріжжі / Фото: Дмитро Смольєнко, Укрінформ

На Майдані Героїв учасники заходу заспівали гімн України, вшанували хвилиною мовчання загиблих студентів, почитали молитву українського націоналіста. Також за традицією організатори заходу зачитували імена загиблих студентів, а після кожного промовленого імені присутні викрикували: “Присутній!”, натякаючи, що навіть попри свою смерть, хлопець і зараз присутній в лавах свого загону.

Завершився захід запаленням фаєрів.

Читайте також: Пам'ять загиблих героїв вшанували на місці бою під Крутами

Бій під Крутами відбувся 29 січня 1918 року. В історію увійшов як бій, що стримав стрімкий наступ більшовицького війська на Київ і дозволив уряду УНР вперше за понад 150 років (з часів скасування Гетьманства) добитися визнання України на міжнародному рівні і укласти Брестський мирний договір.

Після бою українські війська організовано відступили зі станції Крути. Однак 27 студентів та гімназистів — одна чота - під час відступу потрапили у полон і наступного дня були розстріляні.

Тіла загиблих студентів і гімназистів з-під Крут були перевезені до Києва, де 19 березня 1918 року урочисто поховані на Аскольдовій могилі.

У сучасній Україні бій під Крутами є символом жертовної боротьби українського народу за свободу і незалежність своєї держави, а пам'ять його героїв щороку вшановується на високому рівні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-