На Донеччині виявили штам Омікрон

На Донеччині виявили штам Омікрон

Укрінформ
На Донеччині з 30 випадкових проб, відібраних у хворих на COVID-19, у 14 пацієнтів виявили новий штам Омікрон.

Про це 18 січня під час пресбрифінгу в Краматорську повідомив начальник відділу стратегічного розвитку охорони здоров’я та забезпечення лікарськими засобами управління організації та розвитку медичної допомоги населенню департаменту охорони здоров’я Донецької ОДА Олександр Педенко, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу.

«У січні до референс-лабораторії Центру громадського здоров’я МОЗ України було відправлено зразки від 30 осіб. З них 14, а це майже половина, були виявлені як новий штам, але решта – це був штам Дельта… Тобто 14 підтверджених випадків – це Омікрон», - сказав Педенко.

Він зазначив, що, за даними наукових досліджень, штам Омікрон має менший інкубаційний період, ніж штам Дельта, - у середньому він становить три доби.

Наразі ще тривають дослідження цього нового штаму, додав Педенко, проте вже можна виділити симптоми, які найчастіше зустрічаються у хворих на вказаний штам коронавірусної інфекції. Зокрема, у більшості випадків зустрічається нежить, головний біль, втома. Також у багатьох хворих спостерігається чхання та біль у горлі.

Читайте також: МОЗ готується до хвилі Омікрону в Україні

Він підкреслив, що попри те, що симптоми Омікрону здаються схожими на застуду, новий штам може спричиняти тривалі наслідки для здоров’я, госпіталізацію та летальні випадки.

Педенко наголосив, що через стрімке поширення Омікрону у небезпеці перебувають ті, хто не пройшов принаймні базового курсу вакцинації проти COVID-19.

Він констатував, що загалом на Донеччині на сьогодні 585 877 жителів вже отримали дві дози вакцини, а одну дозу - 632 563 особи.

З початку пандемії у регіоні зафіксовано 171 099 хворих із діагнозом COVID-19, одужали 163 568 людей і 5 234 особи померли.

Як повідомлялося, за весь час пандемії в Україні захворіли 3 768 088 осіб, одужали – 3 561 923, летальних випадків - 98 549.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-