У Харкові почали реставрувати старовинні двері у житлових будинках

У Харкові почали реставрувати старовинні двері у житлових будинках

Фото, відео
Укрінформ
У Харкові стартував волонтерський проєкт реставрації автентичних старовинних дверей – перші відреставровані двері відкрили в житловому будинку по вул. Чичибабіна, 1.

Про це повідомляється на сторінці започаткованого архітекторами та реставраторами проєкту dveryki_kharkiv в Інстаграмі, передає Укрінформ.

Як зазначається, реставрація дверей, максимально наближена до первозданного виду, коштувала 50 тисяч гривень. Частину коштів надали меценати, решту збирали всі небайдужі.

Протягом 60 років мешканці дверима не користувалися (прилегла до них частина під’їзду використовувалася як двірницька), до квартир люди потрапляли з двору. Наразі відновлено парадний вхід. Як розповіли реставратори, оскільки двері були пофарбовані старою масляною краскою, яку неможливо зняти ніякими засобами чи машинками, довелося використовувати шліфувальну стрічку, що зробило процес дуже трудомістким. Та й самі по собі двері є важкими.

З неісторичних елементів встановили внизу латунні відбійники, щоб зробити функціонування дверей тривалішим, італійський замок, також за два дні буде встановлено доводчик і домофонний пристрій.

Вулиця Чичибабіна, на якій знаходиться будинок, знаходиться в так званому Задержпром’ї, тобто позаду знаменитої «перлини» конструктивізму – харківського Держпрому.

«Кожний будинок тут має власну назву, має власну історію. Хоча ця історія й не така довга, як в Нагорного району, проте за ці 100 років існування Задержпром’я обросло такими культурними нашаруваннями, що це прямо автономна частинка Харкова – за історіями, архітектурою, плануванням. Цей конкретний будинок називається «Воєнвєд», тобто будинок військового відомства», - розповів на першому святковому відкритті дверей дизайнер, викладач, екскурсовод Макс Розенфельд.

Він додав, що будинок №1 по Чичибабіна будувався в 1938 році, коли архітектори вже мали певну відмашку, що можна будувати не суто утилітарно, а з освоєнням класичного стилю. І автор проєкту, Петро Шпара, звернувся за консультацією до академіка Олексія Бекетова.

Читайте також: У межах «Великої реставрації» на Житомирщині відновлять два театри та музей

«Бо перші будинки за Держпромом – це будівлі для різних контор, кооперативів у стилі конструктивізм. А Бекетов його терпіти не міг. Він і привніс в цей будинок раннє арт-деко», - розповів фахівець.

Він додав, що буквально за два роки після заселення в розкішні квартири мешканців спіткала трагічна доля – почалися репресії 1937 року, які не оминули й армію.

Як розповіли організатори проєкту, наступними будуть реконструйовані двері в будинку №2 по вул. Дмитрівській (споруджений у 1897 р., тобто дверям уже 120 років). Кошти на це зараз збирають. А загалом мапа проєкту вже налічує 120 автентичних об’єктів.

Читайте також: У Колочаві відреставрували унікальну дерев'яну церкву ХVII століття

Проєкт «Дверики» започаткований заради популяризації історії архітектури Харкова та збереження архітектурного обличчя міста.

Фото: Суспільне та з відкритих джерел

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-