Родина вбитої підлітком шестирічної дитини на Харківщині судитимуться з державою

Родина вбитої підлітком шестирічної дитини на Харківщині судитимуться з державою

Укрінформ
Батьки вбитої на Харківщині 6-річної дівчинки оскаржують в Апеляційному суді області рішення Вовчанського суду в частині щодо бездіяльності державних органів, які, на думку родини, свого часу не вжили заходів відносно підлітка, який убив дитину.

Про це повідомив кореспонденту Укрінформу адвокат родини Третяк Артем Донець.

«Ми доводимо бездіяльність 11-ти державних органів: це й міністерства, і поліція, школа, управління освіти, соціальні служби, сільрада. Бездіяльність у тому, що поліціянти не розслідували правопорушення, школа не інформувала про наявність дитини з девіантною поведінкою та не вживала адекватних заходів, а управління освіти не здійснювало належний контроль. До керівника територіального підрозділу соціальної служби надходив лист за підписом голови сільської ради щодо проживання цього хлопця в складних умовах, але на суді цю інформацію, цей документ приховали. Коли допитували керівника служби та голову сільради, вони сказали, що їм нічого не було відомо», - говорить адвокат.

За словами Донця, до поліції від мешканців селища неодноразово надходили письмові заяви щодо підлітка. Зокрема, сусід підозрював, що саме хлопець убив його цуценят. Також люди інформували й про інші випадки вбивства тварин та хуліганські дії відносно дітей.

«Поліція не розслідувала ці злочини. Що відбувалося? Спочатку він кривдив дітей на майданчику, потім – у школі. Потім вбиває тварин. А потім вбиває та ґвалтує дівчинку», - наголосив адвокат.

У позовній вимозі батьки вбитої дівчинки вимагають 100 млн грн компенсації.

«Ця сума не компенсує батькам втрати в жахливому злочині їхньої маленької доньки. Вона для того, щоб держава отримала сигнал і побачила, що через чванливість, неробство службовців, державних посадовців гинуть люди, і за це має відповідати держава, бо вона не може організувати роботу своїх найманих працівників. Держава не визначила винних у бездіяльності, нікого не звільнила, не провела дисциплінарних розслідувань, не відкрила кримінальних справ. Ми вважаємо, що держава винна не менше, ніж його родина та сам хлопець», - констатував Донець.

Дата апеляційного розгляду цієї справи ще не призначена.

Як повідомляв Укрінформ, на Харківщині в селі Старий Салтів 28 липня 2021 року близько 23:50 у покинутому будинку знайшли вбитою 6-річну Мирославу Третяк, котру кілька годин шукали правоохоронці та волонтери.

Матір дівчинки розповіла, що її 6-річна донька близько 18:00 під час прогулянки самовільно пішла з двору будинку, де гуляла із 13-річним сусідським хлопчиком, та додому не повернулася.

Слідчим відомості про подію внесені в ЄРДР за ч. 2, п. 2 ст. 115 (умисне вбивство) Кримінального кодексу України.

Поліція вбивцею дівчинки назвала саме підлітка-сусіда. Його помістили до спецприймальника. Згодом матір хлопця поширила чутки, що підліток перебував на місці злочину з якимось дорослим чоловіком. Правоохоронці не знайшли таким заявам жодних підтверджень. За інформацією поліції, причиною смерті дівчинки стала травма голови, яку нанесли тупим предметом, інформація про зґвалтування, яка з’явилася в одному з повідомлень правоохоронців, згодом була видалена з сайту ГУНП в області. Адвокат родини Третяк зазначає, що зґвалтування підтверджене криміналістами.

Психіатрична експертиза підтвердила осудність підозрюваного. 2 грудня 2021 року Вовчанський районний суд призначив підлітку покарання у вигляді трьох років утримання в спеціальній навчально-виховній установі. З огляду на вік обвинуваченого, це максимальний можливий примусовий захід для нього. Після сплину терміну перебування в спецустанові її керівництво може звертатися до суду з клопотанням про продовження строку перебування чи ні.

В задоволенні вимог щодо відповідальності держорганів суд відмовив.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-