Забужко у Харкові шукатиме згадки про розстріляних родичів – героїв її нового роману

Забужко у Харкові шукатиме згадки про розстріляних родичів – героїв її нового роману

Укрінформ
Письменниця Оксана Забужко під час перебування в Харківській літературній резиденції «Слово» вестиме пошукову роботу в архівах - намагатиметься знайти інформацію про своїх розстріляних родичів, які стануть персонажами її нового роману.

Про це повідомляється на сторінці Харківської резиденції «Слово» в Фейсбуці, передає Укрінформ.  

«До нас приїхала перша резидентка 2022-го. Це Оксана Забужко. Письменниця, відома своєю багатолітньою дружбою з мовознавцем Юрієм Шевельовим, зупинилася у меморіальній квартирі, де він мешкав. На резиденції Оксана Забужко планує пошукову роботу в архівах Харкова і сподівається, що перебування саме у меморіальній квартирі, де мешкав видатний мислитель, та під його «патронатом» вдасться розшукати матеріали про розстріляних родичів», - ідеться в повідомленні.

За словами самої Забужко, в архівах Холодної Гори вона йтиме за слідами персонажів нового роману, якими й стали її родичі. По них, зазначає письменниця, «зачищено було навіть сімейні фото».

«Чи допоможе патронат «дєдушки» Шевельова його духовній «внучці» встановити тепер обставини загибелі своїх справжніх, кровних дідів із шевельовського «покоління розстріляних», а чи їхня історія так і приречена назавжди залишитись родинним переказом і витісненою травмою, – ось що має вирішитись у Харкові цього січня», - сказала Забужко.

За інформацією кураторів резиденції, Забужко також проведе в Харкові найближчим часом квартирник.

Як повідомляв Укрінформ, у Харкові діє «Харківська резиденція «Слово» (це квартири Петра Лісового у будинку літераторів «Слово» та Юрія Шевельова у будинку «Саламандра»). Завдяки проєкту, який реалізує літературний музей за участю письменника Сергія Жадана, видавця Олександра Савчука та родини Набок, які виступили меценатами, письменники та поети можуть певний час жити та працювати в цих знакових меморіальних місцях.  

Фото: Юрій Чудлай

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-