Руйнування будинку в Харкові: у мерії заявляють про ризик нових обвалів

Руйнування будинку в Харкові: у мерії заявляють про ризик нових обвалів

Укрінформ
У Харкові на території заводу «Оргтехніка», де вранці 1 січня стався обвал чотириповерхової будівлі, є ризик нових руйнувань через незаконні будівельні роботи.

Про це на брифінгу повідомив директор департаменту в справах інформації та зв’язків із громадськістю Харківської міської ради Юрій Сидоренко, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу.

«Сьогодні ми можемо сказати, що причиною цього обвалу стало грубе порушення будівельного законодавства власником заводу «Оргтехніка». Чи є ризик повторних обвалів? Наші фахівці кажуть, що так, ризик є. Тому власник має зробити все, щоб на цей будівельний майданчик ніхто зі сторонніх людей не потрапляв. І також варто було б подумати про доцільність перебування людей у цих приміщеннях, якщо вони ще там є», - сказав Сидоренко.

За його словами, міська рада самостійно не має права перевірити будівлю, яка обвалилася, та сусідні корпуси, що знаходяться за тією ж адресою.

«Сучасне законодавство нам не дозволяє це робити особисто (перевірити стан будівель - ред.), тому від виконкому на адресу власника цієї будівлі були надіслані вимоги перевірити ретельно все, що відбувається у цих приміщеннях. Він має обстежити це власним коштом, він має обстежити не тільки інженерні споруди, а і мережі. Єдине, що ми можемо в цій ситуації, це зобов’язати його це зробити і проконтролювати це», - пояснив Сидоренко.

Він підтвердив, що власник будівель у ДАБІ зареєстрував повідомлення про початок підготовчих робіт будівництва.

«Що таке підготовчі роботи? Це розчистка будівельного майданчика. Зрізати якісь кущі там, поставити будівельний паркан, щоб ніхто на цей майданчик не заходив. Таке повідомлення власник до ДАБІ дійсно подавав, але це повідомлення не давало права рити котлован, робити фундамент. Тобто всі будівельні роботи, які відбувалися на території заводу, були незаконні. При проведенні цих робіт, як ми розуміємо, був пошкоджений фундамент цієї будівлі, яка, власне, й завалилася. Слава богу, що це був не робочий день, а 1 січня, коли всі знаходилися вдома», - сказав Сидоренко.

Він наголосив, що про надзвичайну подію було невідомо кілька днів, бо територія не проглядається з вулиці й ані власник, ані люди, які працювали в офісах у сусідніх корпусах, не зателефонували в жоден контролюючий орган.

«Нам зараз закидають у соцмережех, що ми не знали (протягом чотирьох днів після обвалу - ред.). А ви ж були на місці? Там можна збоку щось побачити? Територія повністю закрита. Ззовні, зверзу на неї не подивишся. На неї ніхто не скаржився. Ніхто, навіть з тих людей, які працювали в тих офісах і бачили будівництво, і, як ми вчора всі побачили, поскаржилися в соцмережах, що в них тріщини пішли, пилюка падає зі стелі», - сказав Сидоренко.

Сидоренко додав, що власник не зміг надати профільному заступнику міського голови чітких пояснень щодо будівництва.

«Ніхто не знає, що вони там хочуть побудувати – ніхто ж проєкту не бачив. І чи він узагалі є? Міська влада скасує повідомлення про початок підготовчих робіт, яке й так не давало права на риття котловану та будівництво фундаменту, зробимо припис про зупинку всіх робіт і переглянемо видані раніше містобудівні вимоги та обмеження для цього забудовника», - додав Сидоренко.

Як повідомляв Укрінформ, 4 січня стало відомо про обвал чотириповерхового нежитлового будинку на проспекті Гагаріна, 20 в Харкові. Внаслідок події ніхто не постраждав. У міській раді одразу припустили, що обвал стався через будівництво, яке розпочалося поруч. Поліція встановила, що будівля, у якій розташовувались офісні приміщення, готувалася під знесення і не використовувалась. Згодом у прокуратурі повідомили, що обвал стався ще 1 січня.  

У громадській організації «Харківський антикорупційний центр» повідомили, що, за даними Єдиного реєстру прав на нерухоме майно, всі приміщення за адресою пр. Гагаріна, 20 належать ПрАТ «Харківський завод «Оргтехніка». Ця фірма має право постійного користування земельною ділянкою. У вересні 2021 року «Харківський завод «Оргтехніка» подала декларацію про початок виконання підготовчих робіт щодо реконструкції нежитлових приміщень з урахуванням знесення частини нежитлових будівель. Підрядником реконструкції є ТОВ «Констракшнгруп». 

Поліція за фактом обвалу відкрила кримінальне провадження за ч. 2 ст. 275 (Порушення правил, що стосуються безпечного використання промислової продукції або безпечної експлуатації будівель і споруд) та ч.1 ст. 272 (Порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою) Кримінального кодексу України. Вони передбачають покарання до п'яти років позбавлення волі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-