Належав 25-річному чоловіку: у Тернополі археологи сканували череп, якому три тисячі років

Належав 25-річному чоловіку: у Тернополі археологи сканували череп, якому три тисячі років

Фото
Укрінформ
Знайдений на Тернопільщині людський череп, вік якого – три тисячоліття, сканували археологи в одній із клінік Тернополя.

Про це кореспондентові Укрінформу повідомив директор Залозецького музею, археолог Василь Ільчишин.

«Понад десять років тому під час археологічної експедиції Науково-дослідного центру «Охоронна археологічна служба України» Інституту археології НАН України біля села Мильне Залозецької громади дослідив 44 поховання Висоцької культури. Цей череп – єдиний вцілілий з усіх виявлених останків, бо кістки були у дуже поганому стані через специфічні грунти. Череп, вік якого орієнтовно три тисячоліття, належить чоловікові 20-25 років. Зараз ми готуємо нову експозицію у нашому музеї, де хочемо відтворити тогочасне обличчя людини, яка мешкала у цих околицях», - розповів Ільчишин.

Археолог також додав, що для цього в одній із клінік Тернополя дослідили антропологічний матеріал. Зокрема, на томографі відсканували знайдений череп й отримали його 3-D зображення.

Це й дозволить створити максимально наближену до реальності копію-зображення молодого чоловіка, який жив у давні часи.

Як повідомляв Укрінформ, у Залізцях минулого року археолог Василь Ільчишин під час археологічної експедиції виявив полив'яні миски, кухлі та скляні кубки, керамічні люльки, вироби із металу ХV-ХVІІ ст.

Висоцька культура - культура племен, які жили 1100-600 роках до н. е. на території сучасної Західної України. Один із найбільших некрополів Висоцької культури розташовувався на околицях нинішнього Тернополя, поблизу села Петриків. Там виявлено 183 поховання, з яких шість парних, тобто таких, в яких одночасно були поховані дві особи, найчастіше – чоловік і жінка. Серед цих парних поховань в Петрикові одне унікальне, де в могилі міцно обнявшись, лежали чоловік і жінка.

За оцінкою патологоанатомів укласти вже неживі тіла в такі обійми, було просто неможливо. Швидше за все, на думку фахівців, принаймні, один із померлих надав такої своєрідної пози своєму тілу сам, безпосередньо перед смертю.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-