У Львові 5-річній дівчинці провели операцію на спинному мозку - тепер вона може ходити

У Львові 5-річній дівчинці провели операцію на спинному мозку - тепер вона може ходити

Відео
Укрінформ
У Львівській міській дитячій лікарні Першого територіального медичного об'єднання хірурги провели унікальну операцію на спинному мозку п’ятирічній дівчинці зі складною генетичною хворобою, повернувши дитині можливість самостійно ходити.

Про це у Фейсбуці повідомила пресслужба Першого територіального медичного об’єднання Львова, передає Укрінформ.

«Наші лікарі повернули 5-річній дівчинці здатність вільно ступати ніжками. Христина, яка кілька років пересувалася тільки з візочком-опорою, отримала шанс самостійно ходити завдяки операції на спинному мозку. Таке складне нейрохірургічне втручання у дитячій лікарні на Орлика виконане вперше», - зазначається у повідомлені.

Лікарі розповідають, що дівчинка народилася, здавалося, здоровою дитиною: активно розвивалася і у рік, як більшість діток, навчилася ходити. Однак, за кілька місяців м’язи в її ніжках почали напружуватися, з’явилося відчуття крепатури, яке щодень лише посилювалося. За якийсь час дитя вже не могло стати на стопи. Причина - генетична хвороба Штрюмпеля. Це спадкове захворювання, за якого вражаються бічні й передні спинномозкові стовпи. Хвороба небезпечна паралічем нижніх кінцівок.

Спершу лікарі приписували дитині ліки, які знімають спастику, тобто, напругу в ніжках. Підключали реабілітацію, однак недуга прогресувала, і невдовзі стало зрозуміло – без операції ходити Христина не зможе.

Щоб врятувати дівчинку, лікарі провели селективну дорзальну різотомію. Саме так називається хірургічне втручання, під час якого нейрохірурги дістаються до спинного мозку і частково перерізають чутливі нерви, що йдуть до ніг і провокують напругу. Складність операції у тому, що все слід виконати так, щоб усунути проблему і не зачепити нерви, які відповідають за рух. Ще донедавна такі втручання виконувалися лише за кордоном. Однак батьки Христини після консультацій із клініками Туреччини, Ізраїлю та Польщі вирішили довіритися львівським лікарям.

«Операція минула успішно. Неозброєним оком видно: напруга у м’язах ніжок нашої маленької пацієнтки зменшилася. Наразі дівчинка проходить реабілітацію. І хоча без опори вона ще не ходить, але уже може повністю ставати на стопи», - зазначають лікарі.

В лікарні запевняють: якщо позитивна динаміка буде продовжуватися, 5-річна Христина невдовзі зможе вільно ходити.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-