U-LEAD: У громадах необхідно створювати добровільні підрозділи для допомоги структурам ДСНС

U-LEAD: У громадах необхідно створювати добровільні підрозділи для допомоги структурам ДСНС

Укрінформ
У територіальних громадах необхідно створювати добровільні рятувальні підрозділи для допомоги регіональним структурам, які підпорядковані Державній службі з надзвичайних ситуацій.

Про це Укрінформу повідомили у Програмі "U-LEAD з Європою".

"Сенс створення мережі добровільних підрозділів в Україні полягає в тому, щоб вони могли відносно недорого і ефективно доповнити функціонування системи професійної пожежної служби та рятувальних служб, підпорядкованих Державній службі України з надзвичайних ситуацій", - йдеться у повідомленні.

Також наводиться як приклад досвід Польщі, де Державна пожежна служба налічує близько 30 тисяч професійних пожежників, а в добровольчих підрозділах - близько 230 тисяч осіб, які мають кваліфікацію та відповідну підготовку для реагування в екстрених ситуаціях.

"Основою для фінансування підрозділів Добровільної пожежної служби у Польщі є кошти, виділені на ці цілі з бюджету ґміни (громади). Підтримка також може надходити із воєводського або центрального рівня (у випадку Польщі — переважно Міністерства внутрішніх справ), а також від компаній (особливо страхових). Зрештою, це може бути власна діяльність, яку здійснюють добровольчі пожежні команди, які в Польщі здебільшого мають юридичний статус громадської організації з правом здійснювати економічну діяльність та розподіляти прибуток з її провадження на потреби організації", - зауважили в U-LEAD.

Як зауважив голова Локницької громади на Рівненщині Петро Харковець, у громаді планують створити добровольчий рятувальний підрозділ.

"У нас в районі є відділ Державної пожежної служби, але він розташований далеко від нашої громади, а стан доріг унеможливлює швидкий доїзд до пожежі чи іншого випадку. Ось чому нам потрібен рятувальний підрозділ на місці", - пояснив він.

У U-LEAD також наголошують, що здатність забезпечувати безпеку місцевими структурами на місцевому рівні підвищує рівень безпеки всієї держави.

"Ефективно функціонуюча та з належним рівнем підготовки та оснащення, добровольча система також може сприяти збільшенню спроможності реагування професійних підрозділів, дозволяючи їм виділяти додаткові сили та ресурси на діяльність на регіональному рівні й, у разі необхідності, також в інших регіонах країни або навіть за кордоном", - пояснюють у Програмі.

Як повідомлялося, Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян та розширює можливості громад.

Проєкт «Вогнеборці. Вдосконалення цивільного захисту в Україні на місцевому рівні» реалізується Фондом міжнародної солідарності у рамках Програми "U-LEAD з Європою" і співфінансується програмою польської співпраці задля розвитку Міністерства закордонних справ Республіки Польща.

Фото: «U-LEAD з Європою»

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-