СБУ передала Львівській науковій бібліотеці стародрук, який хотіли вивезти контрабандою

СБУ передала Львівській науковій бібліотеці стародрук, який хотіли вивезти контрабандою

Фото
Укрінформ
СБУ у Львівській області передала до Львівської національної наукової бібліотеки імені Василя Стефаника церковнослов’янський стародрук «Часослов» 1861 року, який намагалися вивезти контрабандою до Польщі.

Про це повідомила у Фейсбуці СБУ у Львівській області, передає Укрінформ.

«Фондове зібрання Львівської національної наукової бібліотеки України імені В. Стефаника поповнилося новим цінним експонатом - рідкісним примірником книги «Часослов (Молитвослов)», виданим в Успенській Лаврі Почаєва у 1861 році. Раритетний стародрук у вересні 2019 року двоє мешканців Тернопільщини намагалися вивести у Польщу, для подальшої реалізації книги іноземним колекціонерам», - сказано в повідомленні.

СБУ зазначає, що зловмисники планували переправити «Часосолов» контрабандним способом, приховавши його від митного контролю в особистих речах. Вивезенню фоліанта за кордон своєчасно запобігли оперативники СБУ, які вилучили його у тернополянина на пункті пропуску «Шегині».

«Часослов» надруковано старослов’янською мовою у 1861 році друкарнею Успенської Лаври Почаєва. Книга містить 329 аркушів тексту у шкіряній палітурці. Тест видання прикрашений гравюрами. За висновками експертів воно є цінним зразком книгодрукарського мистецтва.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-