Теракт у Харкові: родини загиблих пішли до суду і вимагають по 5 мільйонів на сім’ю

Теракт у Харкові: родини загиблих пішли до суду і вимагають по 5 мільйонів на сім’ю

Укрінформ
У Харкові родини загиблих у теракті біля Палацу спорту 22 лютого 2015 року подали позов проти України до Фрунзенського райсуду міста.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомив адвокат потерпілих Олег Головков.

"Сьогодні, 23 грудня, потерпілі - це родини загиблих у теракті біля Палацу спорту 22 лютого 2015 року Вадима Рибальченка, Данила Дідіка та Ігоря Толмачова - подали позов до суду проти України, де відповідач Кабінет Міністрів України та у якості іншої особи - Державна казначейська служба. У провадженні заявлено відшкодування по 5 мільйонів гривень на кожну сім'ю", - повідомив Головков.

За його словами, у позові йдеться про порушення державою обов'язку щодо захисту життя: "Сам факт вчинення теракту свідчить про те, що держава неналежним чином виконувала свої обов'язки".

"Далі. Суд тривав протягом п'яти років, і родини були присутні на засіданнях, але держава практично відпустила виконавців теракту, засуджених до довічного ув’язнення, коли включила їх до списку обміну утримуваних осіб, а це вже злочин. І ще: держава відмовилася від виконання своїх обов'язків щодо відшкодування шкоди потерпілим", - пояснив адвокат.

Він додав, що протягом двох років після обміну засуджених представники потерпілих розраховували на позасудове врегулювання.

"Для цього ми зверталися до Президента України та його Офісу, до Генпрокуратури України, Ради нацбезпеки та оборони, але результату немає", - наголосив Головков.

Для слухання справи, уточнив адвокат, призначено Фрунзенський райсуд Харкова, дату оголосять окремо.

Як повідомляв Укрінформ, 22 лютого 2015 року біля Палацу спорту в Харкові під час мирного маршу Єдності стався вибух, на місці загинули 4 людей та ще 11 травмовано. Серед загиблих - 37-річний правоохоронець і троє учасників акції: 15-річний школяр Данило Дідік, 18-річний студент Микола Мельничук та 52-річний науковець Ігор Толмачов.

28 грудня 2019 року Фрунзенський райсуд Харкова визнав 3-х обвинувачених у справі Володимира Дворнікова, Віктора Тетюцького і Сергія Башликова винними у теракті та призначив їм покарання у вигляді довічного ув'язнення, але змінив запобіжний захід з тримання під вартою на особисте зобов'язання.

29 грудня 2019 року Дворнікова, Тетюцького і Башликова передали на непідконтрольні території під час взаємного звільнення утримуваних осіб. Вони не визнали провини. Через пів року усіх трьох засуджених оголосили у розшук.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-