Сумщина за два роки заощадила понад ₴2,3 мільярда завдяки публічним закупівлям - U-LEAD

Сумщина за два роки заощадила понад ₴2,3 мільярда завдяки публічним закупівлям - U-LEAD

Децентралізація
Укрінформ
Сумська область заощадила понад 2,3 млрд грн за 2020-2021 роки завдяки системі публічних закупівель. 

Про це Укрінформу повідомили у Регіональному офісі Програми "U-LEAD з Європою" у Сумській області. 

"Понад 2,3 мільярда гривень заощадила Сумська область в системі публічних закупівель за 2020-2021 роки. Так, за 2020 рік – 1,23 млрд грн, а станом на 07.12.21 року - 1,09 млрд грн", - йдеться у повідомленні.

Як зауважила радниця з питань муніципальних фінансів та управління Регіонального офісу Ірина Алєєва, ця економія — різниця між сумою коштів, яку замовник планував витратити на закупівлю, і сумою, яку витратив по факту.

"До появи системи Prozorro мова про економію від очікуваної вартості йшла не часто. Тому 2,32 мільярда гривень — це сума, яку могли б втратити платники податків, мешканці територіальних громад Сумщини, якби не конкуренція на торгах", - зазначила Алєєва.

За її словами, загальна кількість торгів на Prozorro по області за два роки - 332 тисячі, 1060 замовників та 20600 підприємств-постачальників. Серед цікавих фактів найдорожча закупівля цього року, що завершилась підписанням договору, - закупівля на суму 1 млрд 663 млн грн з експлуатаційного утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення Сумської області. Також у сфері охорони здоров’я найбільшу кількість учасників (12) зібрали закупівлі виробів медичного призначення (рукавички медичні, маски тощо) три КНП: Конотопська ЦРЛ Конотопської громади, Клінічна лікарня №5 Сумської громади та Охтирська ЦРЛ Охтирської громади - завдяки Prozorro змогли зекономити понад 0,5 млн грн.

Найдорожча закупівля у 2021 році - це придбання системного лінійного прискорювача для КНП «Сумський обласний клінічний онкологічний диспансер» за 60 млн грн.

"У системі Prozorro у кожного є можливість не тільки переглядати деталі закупівель, але й аналізувати закупівлі, замовників, постачальників за допомогою модуля аналітики - публічний модуль аналітики bi.prozorro.org. Він містить інформацію про всі закупівлі, що відбулись в системі Prozorro з 2015 року", - додала радниця офісу.

Аналізуючи дані щодо економії коштів територіальних громад, можна зробити висновки, що громади поступово навчаються економити ресурси та направляти зекономлене на інші потреби громади, підсумувала Алєєва.

Як повідомлялося, Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян та розширює можливості громад.

Фото: «U-LEAD з Європою» 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-