Майже центнер: в Одесі випекли рекордний різдвяний штолен

Майже центнер: в Одесі випекли рекордний різдвяний штолен

Фото
Укрінформ
В Одесі на передріздвяному ярмарку в Кафедральному соборі святого Павла зафіксували рекорд України у категорії "Кондитерські вироби. Розміри" - тут спекли величезний штолен вагою 92 кг. Його планують роздати двом тисячам людей.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Суспільне.

"Майже о 12 годині штолен винесли з Кірхи. Різдвяний кекс складається з 70 частин і важить 92 кг. Його планують роздати двом тисячам людей", - розповіли організатори заходу.

Штолен готували упродовж 2,5 місяців, "Перші напрацювання ми почали робити у другій половині жовтня, було, звісно, декілька пробних партій перед тим, як нам вдалося зробити те, чого ми хотіли. Рецепт в нас оригінальний, німецький, взятий з Вестфалія. Частину штолену ми передаємо до церкви, яка передасть його до громади", – розповіла кондитерка Вікторія Власкіна.

Рекордний різдвяний штолен в Одесі / Фото: Юлій Зозуля, Укрінформ

За її словами, на виготовлення штолену витратили 50 кг борошна, 20 кг горіхів, 30 кг сухофруктів, 6л рому, 15 кг вершкового масла та 15 кг сиру.

Рекорд зафіксував експерт книги рекордів України Віталій Зорін. Відповідну грамоту він передав представникам організації “Німецька молодь в Одеській області”.

За словами організаторів заходу, на вилучені гроші з продажу штолену хочуть встановити меморіал німецькому садівнику, який висадив дерева на Приморському бульварі в Одесі.

Штолен – традиційна німецька різдвяна випічка. Здобні кекси найчастіше випікають із родзинками, цукатами, сухофруктами, горіхами, марципаном, а посипають цукровою пудрою. За своєю формою та білим кольором штолен має нагадувати загорнутого у пелюшки новонародженого Ісуса Христа. Штолени випікають заздалегідь, за декілька тижнів до Різдва, завдяки властивостям тіста вони можуть довго зберігатися. Найвідомішим штоленом є Дрезденський, який вперше згадувався 1474 року в рахунку, виставленому дрезденському двору. Згодом штолени стали продавати на різдвяних ярмарках, а нині вони є і на полицях українських маркетів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-