Франківська облрада пропонує внести борщівник до переліку шкідливих організмів

Франківська облрада пропонує внести борщівник до переліку шкідливих організмів

Укрінформ
Депутати Івано-Франківської облради пропонують внести борщівник Сосновського до Переліку регульованих шкідливих організмів.

Відповідне звернення до уряду ухвалено на сесії облради, передає кореспондент Укрінформу.

«Ми вкотре звертаємось до Кабінету Міністрів із пропозицією внести багаторічну отруйну і небезпечну рослину борщівник Сосновського до Переліку регульованих шкідливих організмів», - зачитала звернення депутат Орися Книшук.

За її словами, в останні роки борщівник Сосновського набуває великого поширення на території Прикарпаття. Він росте на легких ґрунтах, витримує морози, посуху і затоплення. Ця рослина створює навколо себе "мертву зону", бо біля неї не ростуть навіть дерева.

«Ця нетрадиційна для нас рослина була завезена до нас з Кавказу у 50-их роках минулого століття для отримання дешевого силосу. На побутовому рівні в країнах Балтії і Білорусі цю рослину називають «помстою Сталіна», бо за його розпорядженням нею масово засіювали пасовища», - зазначила Книшук.

Вона додала, що особливо небезпечним борщівник є для людини, бо при контакті спричиняє на шкірі опіки 1-3 ступенів, які важко піддаються лікуванню.

Одним із методів боротьби з борщівником вважають його механічне скошування і викорчовування та хімічне знищення за допомогою гербіцидів.

«Заходи треба проводити одночасно на всій засміченій території», - наголосила депутат.

На її пропозицію голова Івано-Франківської облради Олександр Сич вже дав протокольне доручення фітосанітарній службі Держпродспоживслужби для вивчення та розробки заходів для боротьби із борщівником на Прикарпатті.

В Україні боротьба з борщівником ведеться на державному рівні. Згідно із статтею 33 Закону «Про місцеве самоврядування в Україні» та Земельного кодексу, знищення борщівника Сосновського є компетенцією міських, селищних, сільських голів.

Перелік регульованих шкідливих організмів сприяє запобіганню проникненню і розповсюдженню шкідливих організмів, відсутніх на території України, та встановленню належного рівня фітосанітарного захисту, який може бути завданий регульованими шкідливими організмами.

Фото: Wikipedia

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-