Громади Запорізької області сплатять близько ₴788 мільйонів реверсної дотації - U-LEAD

Громади Запорізької області сплатять близько ₴788 мільйонів реверсної дотації - U-LEAD

Укрінформ
Громади Запорізької області у 2022 році сплатять близько 788 мільйонів реверсної дотації до державного бюджету.

Про це Укрінформу повідомила керівниця Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» в Запорізькій області Тетяна Бордюг.

«В цілому очікується, що Запорізька область перерахує до державного бюджету протягом 2022 року близько 788,8 млн грн реверсної дотації та отримає з державного бюджету 555,2 млн грн базової дотації для горизонтального вирівнювання податкоспроможності територій», - повідомила Бордюг.

За її словами, у 2022 році найбільш дотаційним буде бюджет Бердянської міської територіальної громади – понад 74,89 млн грн отримає громада з Державного бюджету України. На другому місці – Мелітопольська міська територіальна громада, яка отримає понад 57,92 млн грн, а на третьому – Токмацька міська територіальна громада – її дотація становить трохи понад 30,72 млн грн.

Найменш дотаційними будуть бюджети Тернуватської селищної (134,9 тис. грн), Великобілозерської сільської (463,0 тис. грн), Федорівської сільської (800,4 тис. грн) та Малотокмачанської сільської (1,1 млн грн) територіальних громад.

Реверсних бюджетів територіальних громад Запорізької області у 2022 році буде сім.

«Якщо не враховувати бюджет Запорізької міської громади, яка буде перераховувати до держбюджету майже 492,95 млн грн, то найбільший обсяг реверсної дотації в Енергодарської міської (224,37 млн грн), Малобілозерської сільської (57,50 млн грн), Пологівської міської (11,47 млн грн) та Воздвижівської сільської (1,033 млн грн) громадах. Найменше ж до держбюджету перераховуватиме бюджет Семенівської сільської – 489,3 тис. грн», - зазначила радниця з питань муніципальних фінансів та управління Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» в Запорізькій області Світлана Сельдіна.

Крім того, п’ять бюджетів територіальних громад Запорізької області будуть бездотаційними – Малинівської сільської, Вільнянської міської, Долинської сільської, Широківської сільської та Олександрівської сільської територіальних громад.

Експерти зазначають, що суттєва залежність бюджету від зовнішніх трансфертів і дотацій може впливати на своєчасність та якість соціальних та інших послуг, фінансування яких здійснюється за рахунок бюджетних коштів.

«Громадам, які отримують базову дотацію, необхідно звернути увагу на її частку по відношенню до власних доходів бюджету громади, які вона здатна акумулювати на своїй території. Можна також зазначити, що базова дотація має негативний вплив на місцеві бюджети у тому випадку, якщо її розмір по відношенню до власних доходів становить понад 50%», - зазначила Сельдіна і додала, що водночас некритичним для бюджету є рівень базової дотації в межах 20-30% власних доходів.

Як повідомлялося, Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян та розширює можливості громад.

Фото: «U-LEAD з Європою»

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-