Вода з кранів на Донеччині не загрожує здоров'ю, але готувати їжу не радять

Вода з кранів на Донеччині не загрожує здоров'ю, але готувати їжу не радять

Укрінформ
На Донеччині водопровідна вода наразі не загрожує здоров’ю людини, але використовувати її для приготування їжі не рекомендують.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це 14 грудня на брифінгу у Краматорську повідомив начальник відділу планування заходів цивільного захисту, реагування на НС та підготовки у сфері цивільного захисту управління організації цивільного захисту населення і території департаменту з питань цивільного захисту, мобілізаційної та оборонної роботи Донецької ОДА Сергій Гончаров.

«За рекомендацією відповідних органів екологічного контролю, воду, яка наразі знаходиться в водопровідних мережах області, не рекомендовано використовувати для приготування їжі, але для побутових потреб її можна використовувати, тобто загрозу здоров’ю людей вона не становить», - сказав Гончаров.

Він пояснив, що окрім аналізів, які були проведені Сіверсько-Донецьким басейновим управлінням водних ресурсів, було відібрано проби води та спрямовано до Києва, до центральних лабораторій, «і за результатами цих аналізів виявлені сполуки, які не діагностуються, не виявляються нашими місцевими лабораторіями, зокрема це ароматичні сполуки, на кшталт бензолів і таке інше».

Гончаров підкреслив, що за наявною інформацією джерелом забруднення річки Сіверський Донець є неустановлені стоки на території Харківської області, тоді як на території Донецької області джерел забруднення виявлено не було.

У свою чергу в компанії «Вода Донбасу» повідомили, що з початку грудня були зафіксовані сторонні запахи у воді джерела – річці Сіверський Донець.

«Спільно з Сіверсько-Донецьким басейновим управлінням водних ресурсів лабораторною службою компанії було відібрано проби вихідної води в різних точках. За результатами дослідження виявлено незначне збільшення фонових значень у річці Сіверський Донець. Враховуючи цю ситуацію і було змінено режими роботи фільтрувальних станцій із застосуванням перманганату калію (марганцівки) та активованого вугілля», - пояснили в компанії.

Як повідомлялося, за даними департаменту житлово-комунального господарства Донецької ОДА, неприємний запах водопровідної води у містах Краматорськ та Слов’янськ на Донеччині пов’язаний цілком із біологічним явищем, але хімічні властивості води відповідають нормам.

Так, у води річки Сіверський Донець потрапляє дуже велика кількість сполук азоту, це призводить при підвищенні температури води до швидкого зростання синьо-зелених водоростей. А потім продукти їх життєдіяльності, їх відмирання дають специфічний запах.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-