У Донецькій ОДА пояснили неприємний запах води з кранів

У Донецькій ОДА пояснили неприємний запах води з кранів

Укрінформ
Неприємний запах водопровідної води у містах Краматорськ та Слов’янськ на Донеччині пов’язаний цілком із біологічним явищем, але хімічні властивості води відповідають нормам.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомили у департаменті житлово-комунального господарства Донецької ОДА.

«Стосовно запахів водопровідної води - згідно даних фахівців, це питання - суто біологічне. У зв’язку з тим, що у води річки Сіверський Донець та інших річок, з яких відбирається вода через річку Сіверський Донець, потрпапляє дуже велика кількість сполук азоту, це призводить при підвищенні температури води до швидкого зростання синьо-зелених водоростей. А потім продукти їх життєдіяльності, їх відмирання дають цей запах. Але окрім неприємного і незвичного запаху вода повністю відповідає нормам по своїм хімічним властивостям», - сказали у департаменті та підкреслили, що цей неприємний запах пройде, як тільки знизиться температура.

Там додали, що технологічний режим роботи фільтрувальних станцій був скоригований для забезпечення доведення якості питної води до необхідних гігієнічних вимог і стандартів - поряд із первинним хлоруванням ввели перманганат калію (марганцівку) та активоване вугілля.

Також у департаменті запевнили, що фахівці щоденно проводять відбір проб води з річки Сіверський Донець, причому як до впадіння в неї річки Оскол, щоб отримати картину, яка вода надходить з Харківської області, так і після цієї точки. Також відбір проб води ведеться і на всіх водозаборах фільтрувальних станцій.

«На цей час в питній воді сполук амонію фіксується від 0,1 до 0,12 міліграм на літр при допустимих нормах не більше 0,5 міліграма на літр. Тобто, наразі це майже в 4,5 раза менше допустимих норм», - констатували в ОДА.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-