У Львові попрощалися зі 101-річною зв’язковою УПА Ольгою Ільків

У Львові попрощалися зі 101-річною зв’язковою УПА Ольгою Ільків

Фото, відео
Укрінформ
У Львові з почестями поховали на Личаківському цвинтарі 101-річну Ольгу Ільків, яка була зв’язковою головнокомандувача УПА Романа Шухевича і 14 років провела в радянських тюрмах.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, легендарну українку провели в останню путь на Меморіалі воїнів УПА у супроводі військового оркестру і почесної варти.

Серед присутніх на похороні були представники влади, громадськості, історики та дослідники, представники національних організацій: КУН, МНК, Пласт, ВО «Свобода», для яких вона була натхненницею та посестрою.

Фото: Суспільне Львів
Фото: Суспільне Львів

«Це була особлива людина: скромна, чесна, цілеспрямована. Це була людина, яка понад усе любила Україну і віддала все своє життя за нашу незалежність. Ми будемо приходити сюди, щоб схилити перед нею голову і дякувати за ту науку і за патріотизм, і за те, що вона зробила для нас усіх. Наша справа – продовжувати ту боротьбу, яку вела пані Оля й українські герої», – сказав голова ВО «Свобода» Олег Тягнибок.

Фото: Суспільне Львів
Фото: Суспільне Львів

Міський голова Львова Андрій Садовий наголосив, що в Ільків поєднувалися твердість та сила зі скромністю та тендітністю. «Сьогодні Львів прощається з людиною-символом. Життя Ольги Ільків – це настанова для нас. Скромність, але водночас велич. І велика любов до України», – сказав мер.

Фото: Телеканал NTA
Фото: телеканал NTA

Як повідомляв Укрінформ, 6 грудня на 102-му році життя померла львів’янка Ольга Ільків. Вона була зв’язковою головнокомандувача УПА Романа Шухевича, під псевдо «Роксоляна» та «Звіробій».

У 1950 році її арештувало НКВС, забравши двох малих дітей. Доки тривало слідство, вона перебувала у тюрмі на Лонцького, а після суду її відправили в Росію на 14 років.

У 2008 році нагороджена Орденом княгині Ольги ІІІ ступеня. Була членом Львівського крайового братства ветеранів національно-визвольної боротьби.

Фото: novyny.live

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-