Окупанти в Донецьку пів року тримають у полоні вчительку - за «шпигунство»

Окупанти в Донецьку пів року тримають у полоні вчительку - за «шпигунство»

Укрінформ
Окупанти уже пів року незаконно утримують у полоні в Донецьку громадянку України, вчительку фізики Наталію Шило за підозрою у нібито «шпигунстві на користь України».

Як передає Укрінформ, про це уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова написала у Телеграмі.

“Громадянка України, вчителька фізики Наталія Шило пів року незаконно утримується у полоні на території тимчасово окупованої Донецької області. Її підозрюють у нібито “шпигунстві на користь України”, - заявила Денісова.

За іі словами, “жінку було затримано в окупованій Горлівці 5 червня 2021 року, куди вона приїхала з Києва відвідати літню матір. Лише через 30 днів після затримання рідним вчительки дозволили передати їй одяг та продукти. Вона перебуває у СІЗО-5 м. Донецька”.

“Наталія Шило - корінна мешканка Горлівки. Після тимчасової окупації переїхала до Харкова, де працювала у школі та стала лауреатом міського конкурсу “Учитель року – 2018” у номінації “Фізика". Згодом Наталія переїхала до Києва”, - зазначила омбудсман.

Денісова просить “голову місії Міжнародного комітету Червоного Хреста в Україні Флоранс Жіллетт здійснити візит до СІЗО-5 м. Донецька з метою перевірки додержання прав Наталії Шило та інших утримуваних осіб”.

"У в'язницях та СІЗО на тимчасово окупованих територіях Донеччини та Луганщини незаконно утримують 30 жінок, де зазнають катувань та неналежного поводження. П'ятеро з них потребують невідкладної медичної допомоги через проблеми зі здоров'ям", - зауважила уповноважена.

Денісова наголосила “на необхідності тиску на країну-окупанта Росію задля дотримання прав незаконно ув'язнених громадян України та негайного їх звільнення”.

Як повідомляв Укрінформ, Денісова 1 грудня заявила, що у в’язницях РФ та у тимчасово окупованому Криму перебуває 121 громадянин України, і серед них 86 осіб - кримські татари.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-