Вакцина для українського Криму

Вакцина для українського Криму

Укрінформ
Прищепитися від коронавірусу можна на адмінмежі

Про те, що на КПВВ «Чонгар» та «Каланчак» проводитимуть вакцинацію від коронавірусу, 23 листопада під час перебування на Херсонщині заявила віцепрем’єр-міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук. Минув тиждень – і з 1 грудня, на двох контрольних пунктах в’їзду-виїзду вже працюють пункти вакцинації.

ВАКЦИНУВАТИСЯ Й УКЛАСТИ ДЕКЛАРАЦІЮ ТЕПЕР МОЖНА ПРОСТО НА КПВВ

На КПВВ «Каланчак» люди прибувають на материкову частину України з півострова від самого ранку. З десяток мешканців ТОТ АР Крим у черзі на тестування – люди постійно підходять. У приміщенні поряд (біля будівлі ЦНАПу) зранку 1 грудня уже облаштувалися у кабінеті лікарка й медсестра з Каланчака, що проводитимуть тут відтепер вакцинацію від коронавірусу. Коли прибули журналісти, медики саме налаштовували комп’ютер, під’єднувалися до інтернету.

На той момент на КПВВ ще не було оголошень про початок вакцинації, не було навіть відповідної таблички на дверях, де відкрили пункт. Отак, із роздрукованими листками про початок роботи пункту, лікарка Наталія Тимофіївна Жабіцька разом із журналістами обходить сервісну зону й вивішує оголошення. Така «кампанія» не лишається без уваги – одразу підходить група жінок, цікавляться у пані Наталії: невже справді можна вакцинуватися просто на КПВВ? Лікарка підтверджує, наші співгромадянки, що проживають на тимчасово окупованій території, радіють. Відеокамер та фотокамер уникають, але з Наталією Жабіцькою обговорюють, яка вакцина є, що треба, аби щепитися на місці. Потім рухаються у бік режимної зони, так що інформація пішла у Крим у прямому сенсі цього слова. Лікарка розмірковує, що добре було б ще вивісити оголошення у режимній зоні, біля прикордонників.

Тільки повертаємося до кабінету, де розташувався пункт вакцинації – уже перші гості. Подружжя з Криму – їм років по п’ятдесят, почули, що можна щепитися, розмовляють тихенько з лікаркою, цікавляться, яка вакцина, коли можна вакцинуватися, якщо вже перехворів, вислуховують рекомендації медика. Кажуть, що планували вакцинуватися у Херсоні, але прочитали новину, що тепер можна це зробити на КПВВ. Роздумують хвилин п’ять, а потім таки вирішують, що вакцинуються тут. Процес фіксувати (все-таки перші вакцинації на КПВВ) журналістам дозволяють, але зі зрозумілих причин – зі спини. Для того, щоб отримати вакцину, вони також укладають декларації – все на місці, оперативно, у комфорті.

Наталія Жабіцька
Наталія Жабіцька

Наталія Жабіцька каже, що з 1 грудня на КПВВ приймають усіх мешканців Криму – українських громадян, які побажають вакцинуватися. «Також тут можна укласти декларацію й отримувати відповідні медичні послуги», – каже лікарка.

Вона пояснює, що оскільки 1 грудня – перший день роботи, то вони привезли лише вакцину Pfizer, а надалі тут буде той самий вибір вакцин, які пропонують у пунктах щеплення в області.

Наталія Жабіцька особисто має п’ять укладених декларацій з мешканцями Криму, і каже, що знає від своїх пацієнтів: на медичні послуги, які надають на материку, є запит. «І декларації хочуть укладати, і вакцинуватися. Людям тепер буде ще зручніше: перетнув адмінмежу – отримав послугу. Після вакцинації вносимо у базу даних інформацію й відразу можемо видавати сертифікати у друкованому вигляді. Якщо у людини є «Дія», можна підтягти сертифікат одразу після щеплення», – каже лікарка.

ПРИМУСОВИЙ “СПУТНИК” – ВАКЦИНАЦІЇ НЕ ЗАВАДА

Вона пояснює, що тим, хто отримав раніше російський «Спутник», можна щепитися препаратами, якими вакцинуються на підконтрольній Україні території. Нагадаємо, що російська вакцина «Спутник» не визнана ВООЗ, тому імунізацію цим препаратом Україна теж не визнає.

«У мене є пацієнт, до речі, який буквально вчора отримав друге щеплення Pfizer, хоча був повністю щеплений «Спутником» у Криму. Він мешканець Криму – громадянин України, приїхав на материк, уклав декларацію. На окупованій території пройшов вакцинацію, бо його змушували, а сюди приїхав добровільно, хотів щепитися саме вакциною Pfizer», – пояснює лікарка. Зазначає, що є пацієнти, які відмовляються навіть чекати пів року і вимагають ревакцинацію після «Спутника» раніше – з різних причин.

Вона розповідає, що люди з Криму, з якими вона раніше спілкувалася, щеплюватися їхали або в Каланчак, або в Херсон. «За відгуками, у Херсоні складніше – більші черги, у Каланчаку простіше, вони були задоволені. Але казали, що якби одразу на адмінмежі – то було б ще краще, було таке справді побажання», – пояснює лікарка.

Вона розповідає, що підтримує зв'язок із пацієнтами з Криму завдяки додаткам-месенджерам.

Зараз графік роботи пункту на КПВВ: з 9:00 до 15:00 години у робочі дні. Що стосується того, як лікарка та медсестра діставатимуться щодня з Каланчака, то пані Наталія пояснює, що має автівку. «Сюди їхати від Каланчака – хвилин двадцять. Якщо мене «заправляють», то можу поїхати куди треба, я сімейний лікар і працюю тут поряд – у селі Преображенка, а живу в Каланчаку», – пояснює медик.

Поки ми спілкуємося, підходить ще одна мешканка Криму, яка робила першу дозу вакцини у Києві (інформація відповідна є у «Дії») і цікавиться, чи можна другу зробити тут. «Можна зробити тут, подивимося вас у базі – якщо є інформація, то проблем нема», – пояснює жінці лікарка. Кримчанка також приємно здивувалася, почувши, що тут одразу можна й декларацію укласти. Вона планує подорожувати за кордон, тому потрібно вакцинуватися, а «інша» вакцина, як вона каже («Спутник»), там, куди вони планують помандрувати, наразі не визнана.

ЧИ СТАНЕ ПІЛОТНИЙ ПРОЄКТ ПОСТІЙНИМ – ЗАЛЕЖИТЬ ВІД ПОПИТУ

Медсестра Ірина Маметова, своєю чергою, хвилюється, щоб не втратити жодної дози вакцини Pfizer – препарат привезли і зберігають із дотриманням відповідного температурного режиму. Треба знайти шість пацієнтів, адже відкривши ампулу, що розрахована саме на таку кількість людей, вона має «виколоти» вакцину протягом двох годин. Медсестра сподівається, що коли інформація про роботу пункту щеплення ширитиметься, пацієнтів буде достатньо і жодної дози вакцини не втратять. Розповідає, що, справді, кримчани після російського «Спутника» приїжджають щеплюватися вакциною Pfizer, Moderna.

 Ірина Маметова
Ірина Маметова

Водночас пункт щеплення 1 грудня відкрився і на КПВВ «Чонгар», працювати він буде в такому ж режимі, як і на «Каланчаку»: з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 15:00 години. Як каже заступник голови ОДА Микола Якименко, на обох пунктах працюють лікар і медсестра, тому мешканці ТОТ АР Крим можуть на місці отримати необхідні роз’яснення та консультації.

Наразі важко оцінити, скільки людей звернеться на пункти вакцинації на КПВВ, каже Микола Якименко. «Якщо так узяти, за минулий місяць у нас (в області – авт.) з тимчасово окупованої території звернулося офіційно не більше 200 осіб за вакциною. Якщо буде попит – це добре, ми закликаємо людей вакцинуватися і захистити себе», – каже заступник голови ОДА. Микола Якименко також запевнив, що на території області з’явиться реклама про роботу пунктів щеплення на КПВВ – замовляють уже відповідні банери.

Він пояснив, що відкрити такі пункти саме тут просили мешканці Криму під час спілкування з Іриною Верещук, яка перебувала тиждень тому на Херсонщині. Наразі пункти вакцинації на КПВВ працюють у тестовому режимі кілька місяців – якщо вони будуть затребувані, працюватимуть і далі, запевняє Микола Якименко. Але тримати лікарів на КПВВ, якщо в цьому не буде потреби, неправильно.

Нагадаємо, Ірина Верещук, спілкуючись під час своєї робочої поїздки в регіон зі ЗМІ, також назвала такий проєкт пілотним і зазначила, що його будуть реалізовувати щонайменше протягом зими, і врахують, чи є попит на таку послугу.

Ірина Староселець, КПВВ «Каланчак» – Херсон

Фото автора та пресслужби ОДА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-