На Київщині «чорні археологи» розрили городище князівських часів

На Київщині «чорні археологи» розрили городище князівських часів

Укрінформ
На місці городища літописного міста Торчеськ на Київщині "археологічні браконьєри", які використовують металодетектори для пошуку предметів старовини, за три тижні зробили понад 5 тис. так званих покопок.

Місця незаконних пошуків встановили за допомогою квадрокоптера, повідомляє Укрінформ із посиланням на Фейсбук Спілки археологів України.

"5156 – саме стільки окремих копанок від використання металодетекторів «побачили» дослідники за допомогою квадракоптера на 28 гектарах пам’ятки археології національного значення городища Ольшаниця в урочищі Шаргород", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що це городище – залишки літописного Торчеська, однієї з регіональних столиць Київської землі князівських часів. Наразі його територію використовують як сільськогосподарські угіддя біля села Ольшаниця на півдні Київщини (у Пороссі).

Ось вже два роки поспіль дослідники кількох установ НАН України працюють над проблемою фіксації діяльності «копачів».

Цьогоріч за допомогою квадрокоптера та завдяки спілкуванню з місцевими фермерами вперше вдалось зафіксувати кількість покопок та час їх виникнення. Понад 5 тис. ямок з’явились на пам’ятці лише за 21 день, що пройшов з часу збору урожаю.

"Щороку навесні та восени, щодня на різних археологічних пам’ятках практично по усій території України можна побачити людей з металодетекторами. Вони «видобувають» з культурного шару металеві предмети, висмикуючи їх з історичного контексту пам’ятки та позбавляючи нас можливості у майбутньому дізнатись про людей, які жили тут. Їх називають «копачами», або археологічними браконьєрами. Часто «чорними археологами». Але, з нашої точки зору, ця назва надає грабіжництву наукового забарвлення, тому не є прийнятною", - наголосили у спілці.

Археологи закликали Міністерство культури та інформаційної політики України та Національну поліцію України звернути увагу на ці цифри: "Ми втрачаємо культурну спадщину із шаленою швидкістю".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-