Харківська облрада ухвалила програму розвитку української мови

Харківська облрада ухвалила програму розвитку української мови

Укрінформ
Харківська обласна рада ухвалила комплексну програму розвитку та функціонування української мови як державної на 2022-2025 роки.

За це рішення проголосували 87 депутатів, повідомляє кореспондент Укрінформу.

На сесії облради виступив уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, який зазначив, що Харківщина – один із перших регіонів, який приймає таку програму.

«Приємно, що окремі громади підтримують розвиток закону, стратегію розвитку та популяризації української мови. Програма матиме успішне розширення починаючи з наступного року. Це виконання конституційних норм, потужний проукраїнський голос Слобожанщини для всіх куточків України, наших партнерів, усіх, хто вболіває, щоб Україна залишалася цілісною», - сказав Кремінь.

Зокрема, програма передбачає моніторинг дотримання вимог законодавства про державну мову, підвищення рівня володіння нею та культури мови посадових осіб і загалом жителів області, сприяння функціонуванню державної мови у сфері освіти, культури, в інформаційному просторі, в сфері обслуговування, у транспорті та додаткові заходи щодо популяризації мови.

Згідно з нею, на різноманітні заходи у наступному році мають спрямувати 610 тис. грн, у 2023-му — 640 тис. грн, у 2024-му — 670 тис. грн., у 2025-му — 700 тис. грн.

У пояснювальній записці до проєкту рішення зазначається, що програма, зокрема, сприятиме визначенню стратегічних пріоритетів та орієнтувань у подоланні деформацій національної мовно-культурного та мовного-інформаційного простору.

Як повідомляв Укрінформ, 4 червня комплексну програму розвитку та функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на 2021-2025 роки затвердила Черкаська обласна рада. 23 серпня мовну програму прийняла Івано-Франківська обласна рада.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-