Громади Донеччини за вісім місяців отримали понад ₴12 мільярдів

Громади Донеччини за вісім місяців отримали понад ₴12 мільярдів

Децентралізація
Укрінформ
У період з січня до серпня поточного року загальний обсяг надходжень до місцевих бюджетів громад Донецької області становив понад 12 млрд грн.

Про це повідомив радник з питань муніципальних послуг та управління Регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою» у Донецькій області Віктор Сміренський, передає Укрінформ з посиланням на сторінку офісу у Фейсбуці.

За словами радника, левову частку цих доходів громад становили надходження від сплати податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) – це 5,76 млрд грн, або 47%. Безперечним лідером серед громад Донецької області з мобілізації надходжень до місцевого бюджету за рахунок сплати ПДФО є Маріупольська громада з розвиненим промисловим сектором - понад 2,1 млрд грн за 8 місяців. Друге і третє місця за цим показником посідають Краматорська та Покровська громади з надходженнями понад 690 млн грн та 410 млн грн відповідно.

Крім того, за словами Сміренського, громади Донеччини отримали до місцевих бюджетів трансферти на 3,6 млрд грн (30% від загальної суми надходжень). Це, наприклад, освітня субвенція, базова дотація горизонтального вирівнювання податкоспроможності територій тощо.

Радник також повідомив, що 7% становлять надходження від сплати інших податків та зборів, а власні надходження бюджетів становили понад 900 млн грн, близько 870 млн грн надійшло від сплати земельного податку/орендної плати за землю.

Надходження від сплати єдиного податку становили понад 700 млн грн, від сплати акцизного податку – понад 310 млн грн.

«Порівняно з затвердженим річним планом місцеві бюджети виконано на 66%. Громади Донеччини демонструють досить високі результати фінансової спроможності, з огляду на те, що рівень доходів за рахунок трансфертів в структурі доходів становить 30% при середньому рівні цього показника по Україні 45,6%», - зазначив Сміренський.

Аналіз проведено на основі даних сайту Openbudget за період січень-серпень 2021 року.

Як повідомлялося, Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян та розширює можливості громад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-