Одеситів хвилюють тарифи і вакцинація, а страх спричиняють економічна криза і війна з РФ

Одеситів хвилюють тарифи і вакцинація, а страх спричиняють економічна криза і війна з РФ

Опитування
Укрінформ
Тарифна політика, субсидії та пандемія коронавірусу - найбільш обговорювані теми серед одеситів. А головні страхи жителів міста пов’язані з можливим погіршенням економічної ситуації та загрозою воєнної агресії Росії. Водночас більшість містян не готові брати участь в оборонних діях.

Такі результати соціологічного дослідження «Що найбільше хвилює одеситів» презентувала в Одесі група експертів програми “Стійка Україна”, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Соціологічне дослідження було проведено не лише в Одесі, а й в інших восьми містах півдня і сходу України, щоб виявити в результаті опитування 3 200 респондентів, загальні тенденції та з’ясувати, що найбільше хвилює їх жителів, чого найбільше побоюються і що можна порекомендувати», - зазначив керівник програми "Стійка Україна" Дмитро Теперік.

За даними опитування, проведеного соціологами в Одесі, найбільше хвилюють одеситів тарифна політика і субсидії – 31,7%, пандемія і вакцинація від COVID-19 – 24,4%, ставлення до політиків та їх професіоналізму при розв'язанні проблем – 27,2%. А найменш обговорювані теми – проблеми переселенців - 2,3%, волонтерів, громадських активістів та військових добровольців – 2,5%. Практично половина опитаних респондентів не сперечались ні з ким щодо цих проблем.

Щодо питань - чого побоюються одесити, експерт програми "Стійка Україна" Сергій Дембіцький констатував: «Абсолютну більшість опитаних хвилює погіршення економічної ситуації – 83,9%, другий страх пов’язаний із пандемією коронавірусу – 58,8%, трохи менше побоюються проявів злочинності та корупції – 55,3% та загострення воєнного конфлікту між Україною та Росією – 54,8%».

Разом із тим, особисту готовність брати негайну участь в оборонних діях у разі нападу з боку РФ на Україну затвердили 11,1% респондентів, А 65,1% зазначили, що не готові до негайних дій, 23,9% не змогли відповісти на це запитання.

Відповідаючи на запитання, хто несе головну відповідальність за початок воєнних дій на сході України, майже третина одеситів (28,1%) висловила позицію, що Росія і Україна - рівною мірою, 25,1% опитаних вбачають у цьому винною тільки РФ, а 13,1% – Україну. 8,3% респондентів вважать винними учасників незаконних збройних формувань сходу України, а 18,3% не змогли визначитися з відповіддю.

Найбільш прийнятною стратегією вирішення воєнного конфлікту на сході України для більшості жителів Одеси (61%) є політико-дипломатичний шлях через реінтеграцію, зазначив провідний експерт програми "Стiйка Україна", військовий та соціальний психолог Олег Покальчук. І лише 1,3% опитаних вважають, що повертати тимчасово окуповану територію треба військовою силою. 16,6% одеситів виступають за політико-дипломатичний шлях із наданням особливого статусу окремим районам Донецької та Луганської областей, 10,6% взагалі відмовляються від повернення цих територій зараз і в майбутньому, 6,5% респондентів вважає найкращим варіантом ізоляцію окупованих районів, а 18,3% не відповіли на це запитання соціологів.

Експерти уточнили, що до опитування жителів Одеси Міжнародним центром оборони та безпеки (ICDS) за підтримки МЗС Естонії в рамках програми співпраці у сфері розвитку залучали фахівців соціологічного центру «Пульс». Статистична похибка вибірки не перевищує 4,9% для показників, близьких до 50%, і 4,3% - для показників близьких до 25%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-